Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω το νερό με τη ζάχαρη και τα αφήνω να πάρουν μια βράση σε μέτρια φωτιά. Βράζω για 6 - 7 λεπτά, μέχρι να φτιάξω ένα μέτριο σιρόπι, αποσύρω από τη φωτιά και το κρατάω κατά μέρος.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζω το ελαιόλαδο και το σιμιγδάλι και τα ζεσταίνω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσει το σιμιγδάλι. Το καβουρδίζω για 5 - 6 λεπτά ή μέχρι να δω ότι παίρνει ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα και σκορπίζει το ωραίο άρωμά του.
Ρίχνω τα φουντούκια και συνεχίζω το καβούρδισμα για 1 - 2 λεπτά, ανακατεύοντας.
Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτω σταδιακά το σιρόπι. Προσοχή! Επειδή το σιρόπι πιτσιλίζει έντονα, προσέχω πολύ όταν το ρίχνω ώστε να μην κάψω τα χέρια μου. Ανακατεύω έντονα και ασταμάτητα με την ξύλινη κουτάλα ή με το σύρμα, μέχρι να φτιάξω ένα σχετικά λασπώδες μείγμα.
Βάζω ξανά την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ρίχνω τη βανίλια (σποράκια ή σκόνη), ανακατεύοντας. Αν δω ότι το μείγμα κοχλάζει και κάνει μεγάλες φουσκάλες χαμηλώνω κι άλλο τη φωτιά, συνεχίζοντας το ασταμάτητο ανακάτεμα.
Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και την κουβερτούρα. Ανακατεύω πολύ καλά με την ξύλινη κουτάλα, μέχρι η σοκολάτα να λιώσει και να ενσωματωθεί στον χαλβά.
Λαδώνω μια μέτρια στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση (εναλλακτικά, την ειδική φόρμα για ζελέ ή χαλβά ή ατομικά φορμάκια για κρέμα καραμελέ ή σουφλέ) και αδειάζω εκεί τον χαλβά.
Αφήνω κατά μέρος το χαλβά για 1 ώρα, μέχρι να σφίξει και τον ξεφορμάρω –καθώς ο χαλβάς είναι σχετικά λιπαρός, ξεφορμάρεται αρκετά εύκολα.
Σερβίρω αμέσως.
Σας ευχαριστώ!