Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C βαθμούς. Βουτυρώνω μια φόρμα 22-24 εκ.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το πετιμέζι, το νερό, το αλάτι, τα μπαχαρικά (τζίντζερ, κανέλα, γαρύφαλλο) και τη σόδα. Ανακατεύω με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ενωθούν όλα τα υλικά.
Προσθέτω τα αυγά χωρίς να σταματήσω το χτύπημα και το ηλιέλαιο. Μόλις αναμειχθούν όλα τα υλικά προσθέτω το αλεύρι και τη βανίλια. Δουλεύω με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί ένα ρευστό, σκούρο μείγμα.
Αδειάζω το μείγμα στη φόρμα και ψήνω στο φούρνο για 40-45 λεπτά. Βγάζω τη φόρμα από το φούρνο και την αφήνω στην άκρη για 5-10 λεπτά. Ξεφορμάρω το κέικ και το αφήνω σε σχάρα να κρυώσει καλά.
Βάζω στον κάδο του μίξερ το τυρί κρέμα και το βούτυρο και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να ενωθούν και να αφρατέψουν. Προσθέτω τη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη κρέμα. Αν έχω χρόνο, βάζω την κρέμα στο ψυγείο για 20-30 λεπτά.
Αδειάζω την κρέμα επάνω στο κρύο κέικ και απλώνω με μια σπάτουλα, καλύπτοντάς το ολόγυρα. Τέλος, στολίζω τη βασιλόπιτα με κόκκινα φρούτα και ζαχαρένια διακοσμητικά.
Σας ευχαριστώ!