Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Τυρόπιτα με μυζήθρα, φέτα, γραβιέρα και κρόσσια φύλλου

Τυρόπιτα με μυζήθρα, φέτα, γραβιέρα και κρόσσια φύλλου

<!-- [lt_recipe name="ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΥΖΗΘΡΑ, ΦΕΤΑ, ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΑΙ ΚΡΟΣΣΙΑ ΦΥΛΛΟΥ" servings="6" prep_time="20M" cook_time="1H" summary="Μια τυρόπιτα όνειρο με τρία υπέροχα τυριά που δένουν άψογα με τον δυόσμο." print="yes" ingredients="½ κιλό φύλλο κρούστας ή φύλλο Βηρυτού;2 φλιτζ. τσαγιού φέτα, θρυμματισμένη;1 φλιτζ. μυζήθρα, τριμμένη;1 φλιτζ. τσαγιού γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη;1 κουτ. σούπας πάπρικα σε νιφάδες;φρεσκοτριμμένο πιπέρι;150 γρ. βούτυρο Lurpak, λιωμένο;Για την κρέμα;4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά;200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό;½ φλιτζ. τσαγιού φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο;2 φλιτζ. τσαγιού γάλα εβαπορέ" ]Σε μια γαβάθα αναμειγνύω τα τυριά και την πάπρικα.;Παίρνω το ρολό με τα φύλλα κρούστας και το κόβω σε λεπτές λωρίδες σαν κρόσια. Ξεχωρίζω με τα χέρια μου τις λωρίδες ζύμης και τις αφήνω να ξεραθούν.;Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.;Αλείφουμε με λίγο βούτυρο ένα ταψάκι. Στρώνω τη μισή ποσότητα από τις λωρίδες φύλλου και τις περιχύνω με τη μισή ποσότητα από το λιωμένο βούτυρο. Απλώνω πάνω το μίγμα με τα τυριά και πασπαλίζω με μπόλικο μαυροπίπερο. Συνεχίζω με τις υπόλοιπες ξεραμένες λωρίδες φύλλων. Ρίχνω και το υπόλοιπο βούτυρο.;Σε ένα μπολ αναμειγνύω και χτυπάω τα υλικά της κρέμας και τα ρίχνω πάνω από την πίτα.;Ψήνω στο φούρνο για 1 ώρα.;Βγάζω την πίτα από το φούρνο και την κόβω σε κομμάτια. Σερβίρω την πίτα ζεστή ή κρύα.[/lt_recipe] -->

Αξιολογήσεις 4.5 από 2 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 1 ώρα Total Time: 1 ώρα 30 λεπτά.
Servings 6
Υλικά
  • ½ κιλό φύλλο κρούστας ή φύλλο Βηρυτού
  • 2 φλιτζ. τσαγιού φέτα, θρυμματισμένη
  • 1 φλιτζ. μυζήθρα, τριμμένη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα σε νιφάδες
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 150 γρ. βούτυρο Lurpak, λιωμένο
  • Για την κρέμα
  • 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • ½ φλιτζ. τσαγιού φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 2 φλιτζ. τσαγιού γάλα εβαπορέ
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μπολ αναμειγνύω τα τυριά και την πάπρικα.
    Προθερμαίνω το φούρνο στους 50°C αερόθερμο. Παίρνω το ρολό με τα φύλλα κρούστας και το κόβω σε λεπτές λωρίδες σαν κρόσσια. Ξεχωρίζω με τα χέρια μου τις λωρίδες ζύμης και τις απλώνω στη λαμαρίνα του φούρνου. Βάζω τη λαμαρίνα στο φούρνο για 30-35 λεπτά φροντίζοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα να ανακατεύω τα κρόσσια ώστε να στεγνώσουν καλά.

  2. Αλείφω με βούτυρο μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα διαμέτρου 24 εκ.

  3. Βγάζω τα κρόσσια από το φούρνο και μεταφέρω περίπου το 1/3 της ποσότητας μέσα στη φόρμα, πιέζοντάς τα (θα θρυμματιστούν ελαφρά) για να δημιουργήσω μια ενιαία βάση. Ραντίζω με αρκετό βούτυρο και αφήνω τη φόρμα στην άκρη.

  4. Αλλάζω τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C αερόθερμο.
    Αδειάζω το μείγμα τον τυριών μέσα στη λαμαρίνα με τα υπόλοιπα κρόσσια και με τα χέρια μου τα ανακατεύω για να αναμειχθούν. Πασπαλίζω με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μεταφέρω το μείγμα στη φόρμα. Ραντίζω με όσο βούτυρο έχει απομείνει.

  5. Σε ένα μπολ αναμειγνύω και χτυπάω τα υλικά της κρέμας και τα ρίχνω πάνω από την πίτα.
    Σκεπάζω τη φόρμα με αλουμινόχαρτο και ψήνω για 30 λεπτά. Αφαιρώ το αλουμινόχαρτο και συνεχίζω το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμη μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

  6. Βγάζω την πίτα από το φούρνο και την κόβω σε κομμάτια. Σερβίρω την πίτα ζεστή ή κρύα.

Keywords: τυροπιτα με μυζηθρα

Σας ευχαριστώ!