Print Options:

Τσουρέκι στεφάνι

Τσουρέκι στεφάνι
Cooking Method
Δυσκολία Beginner
Time
Prep Time: 20 20 mins Cook Time: 30 30 mins Rest Time: 2 2 hrs Total Time: 2 hrs 50 mins
Servings 6
Υλικά
  • 500 γρ. αλεύρι τσουρεκιού, Μύλοι Δάκου
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας μαγιά ξηρή
  • 70 γρ. σπορέλαιο
  • 250 ml νερό, χλιαρό
  • 2-3 σπόρους κακουλέ, τριμμένους στο γουδί
  • 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι, σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • Για την επιφάνεια
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • Κροκάν αμυγδάλου
  • νερό
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακουλέ, το μαχλέπι και τη μαγιά. Κάνω μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνω το σπορέλαιο και το χλιαρό νερό. Ξεκινάω να ανακατεύω και προσθέτω το αλάτι. Ζυμώνω μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή και ελαστική ζύμη. Σκεπάζω το μπολ με μεμβράνη και το αφήνω σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει.

  2. Μεταφέρω τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και την ξεφουσκώνω. Κόβω από τη ζύμη, δύο κομμάτια βάρους 200 γρ. και 4 κομμάτια των 100 γρ.

  3. Πλάθω όλα τα κομμάτια ζύμης και μακριά μπαστούνια. Τοποθετώ τα δύο μπαστούνια βάρους 200 γρ. παράλληλα με μια μικρή απόσταση μεταξύ τους, επάνω σε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί.

  4. Βάζω τα κροκάν σε ένα ίσιο πιάτο και σε ένα άλλο βάζω λίγο νερό. Βουτάω τα 2 μπαστούνια των 100 γρ. πρώτα στο νερό και κατόπιν τα «πανάρω» στο κροκάν.

  5. Μοιράζω τα 4 μπαστούνια σε ζευγάρια (1 με κροκάν και 1 χωρίς). Τα τοποθετώ επάνω στα χοντρά μπαστούνια και τα πλέκω σε σχήμα στεφανιού.*
    Σκεπάζω το στεφάνι με πετσέτα και το αφήνω για 45 λεπτά να φουσκώσει.

  6. Τσουρέκι στεφάνι

    Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C αερόθερμο. Αλείφω το τσουρέκι με το χτυπημένο αυγό και ψήνω στο φούρνο για 30-35 λεπτά.

Keywords: τσουρέκι, πασχαλινό, γιορτινό,

Σας ευχαριστώ!