Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Tσουρέκι γεμιστό με σπιτική πραλίνα και μαρμελάδα φράουλα

Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 20 λεπ Cook Time: 50 λεπ Rest Time: 2 ώρα Total Time: 3 ώρες 10 λεπτά.
Servings 8
Υλικά
    Για τη ζύμη
  • 1 κιλό αλεύρι τσουρεκιού
  • 7 γρ. αλάτι
  • 3 γρ. μαστίχα, σκόνη
  • 8 γρ. μαχλέπι, σκόνη
  • 4 αυγά
  • 145 ml γάλα εβαπορέ, αδιάλυτο
  • 140 ml κρέμα γάλακτος  
  • 285 γρ. ζάχαρη
  • 70 γρ. μαγιά νωπή
  • Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
  • 150 γρ. βούτυρο, λιωμένο και κρυωμένο
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 ασπράδια αυγού, χτυπημένα για το άλειμμα των τσουρεκιών
  • 200 γρ. μαρμελάδα φράουλα
  • Για την πραλίνα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. αμύγδαλα, ασπρισμένα
  • 150 γρ. φουντούκια
  • 2 κουτ. σούπας νερό
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
    Για την πραλίνα
  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βάζω τα αμύγδαλα και τα φουντούκια σε ένα ταψάκι και τα ψήνω για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Στα μισά του χρόνου ψησίματος, ανακατεύω τους ξηρούς καρπούς για να ροδίσουν ομοιόμορφα.

  2. Βγάζω το ταψάκι από το φούρνο και αδειάζω τα φουντούκια σε μια πετσέτα. Τα τρίβω δυνατά για να φύγουν τα φλούδια τους. Μεταφέρω τα φουντούκια και τα αμύγδαλα σε ένα μπολ και τα αφήνω στην άκρη.

  3. Σε μια κατσαρόλα βάζω τη ζάχαρη και το νερό σε μέτρια φωτιά και αφήνω τη ζάχαρη να λιώσει και να καραμελώσει. Προσθέτω τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύω. Αδειάζω τα υλικά σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί, τα απλώνω και τα αφήνω να κρυώσουν και να σκληρύνουν.

  4. Σπάω την καραμέλα σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνω στο μπλέντερ Sencor. Προσθέτω τη βανίλια και πολτοποιώ μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή κρέμα.

  5. Για τη ζύμη
  6. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τα αυγά, τη ζάχαρη, το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού και τα χτυπάω με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

  7. Βάζω στον κάδο της κουζινομηχανής Sencor το αλεύρι, ενσωματώνω τον γάντζο και ξεκινάω να δουλεύω σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτοντας το μείγμα του μπολ. Δουλεύω για 2-3 λεπτά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά σε ενιαία ζύμη (η ζύμη ακόμη θα είναι τραχιά) αρχίζω να ρίχνω σε αργή ροή το λιωμένο βούτυρο. Αφού ενωθεί στη ζύμη, προσθέτω τελευταία τη μαγιά θρυμματισμένη και αφήνω τα υλικά να ζυμωθούν για 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου και να είναι λεία και γυαλιστερή.

  8. Σταματάω την κουζινομηχανή, σκεπάζω τη ζύμη και την αφήνω για 35-40 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

  9. Κόβω τη ζύμη σε δόσεις ανάλογα με το μέγεθος που θέλω να έχουν τα τσουρέκια μου και με τον χοντρό πλάστη ανοίγω την κάθε δόση σε παραλληλόγραμμο φύλλο. Αλείφω τα μισά με σπιτική πραλίνα αφήνοντας 1 εκατοστό από την περιφέρεια και τα άλλα μισά με μαρμελάδα φράουλα. Τυλίγω από την μακριά πλευρά σε μπαστούνι και κατόπιν γυρίζω σε σχήμα σαλίγκαρου.

  10. Μεταφέρω τα τσουρεκάκια σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί, σκεπάζω με καθαρή πετσέτα και αφήνω τα τσουρεκάκια για 30 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν.

  11. Προθερμαίνω το φούρνο στους 160°C αερόθερμο. Αλείφω τα τσουρεκάκια με χτυπημένο ασπράδι και ψήνω για 40-50 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Keywords: tσουρέκι γεμιστό με σπιτική πραλίνα,μαρμελάδα φράουλα

Σας ευχαριστώ!