Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Τσουρέκι αλμυρό, γεμιστό με αλλαντικά και τυριά

Τσουρέκι αλμυρό, γεμιστό με αλλαντικά και τυριά
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 40 λεπ Rest Time: 3 ώρα Total Time: 4 ώρες 10 λεπτά.
Servings 8
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
    Για τη ζύμη
  • 250 γρ. αλεύρι τσουρεκιού
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 ml γάλα χλιαρό
  • 15 γρ. μαγιά νωπή
  • 1 αυγό
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κρόκο αυγού χτυπημένο με 2 κουταλιές γάλα, για το άλειμμα
  • Για την γέμιση
  • 150 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. απάκι, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 150 γρ. μοτσαρέλα Arla, τριμμένη
  • 150 γρ. σκληρό τυρί Δανίας Arla, τριμμένο
  • 2 αυγά
  • 100 ml κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά, Arla
  • 15 φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Για τη ζύμη
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύω το μισό χλιαρό γάλα με τη μαγιά μέχρι να διαλυθεί. Αφήνω το μείγμα στην άκρη για 10 λεπτά.

  2. Βάζω στην κουζινομηχανή τον γάντζο και ρίχνω στον κάδο τα άλευρα, τη ζάχαρη και το μείγμα της μαγιάς. Ξεκινάω να δουλεύω τα υλικά και μόλις αναμειχθούν προσθέτω το υπόλοιπο γάλα, το αυγό, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Ζυμώνω τα υλικά για περίπου 10 λεπτά έως ότου η ζύμη μαζευτεί γύρω από τον γάντζο. Σταματάω το μίξερ και μεταφέρω τη ζύμη σε ελαφρώς λαδωμένο μπολ. Σκεπάζω με μεμβράνη και αφήνω τη ζύμη για 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

  3. Για την γέμιση
  4. Σε ένα μπολ βάζω τα αυγά και την κρέμα γάλακτος και χτυπάω με το σύρμα. Προσθέτω τα τυριά, τα αλλαντικά, τον δυόσμο, την ρίγανη και άφθονο πιπέρι. Ανακατεύω καλά και αφήνω στην άκρη.

  5. Για το τσουρέκι
  6. Αναποδογυρίζω τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και την χωρίζω σε 9 ισοβαρή κομμάτια (περίπου 100 γρ. το καθένα). Με ένα μικρό πλάστη ανοίγω τα 8 κομμάτια σε στρογγυλά, χοντρά φύλλα. Στο κέντρο του κάθε φύλλου, ισομοιράζω την γέμιση και κατόπιν, κλείνω τα φύλλα εγκλωβίζοντας μέσα τη γέμιση, δημιουργώντας χοντρές μπάλες.

  7. Τοποθετώ το 9ο κομμάτι ζύμη επάνω σε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και ανοίγω με τον πλάστη σε λεπτό στρογγυλό φύλλο. Με ένα τσέρκι (ή ένα μεγάλο πιάτο) κόβω ένα κύκλο διαμέτρου 24 εκ. Κατόπιν, χαράζω ακτινωτά το φύλλο, από το κέντρο προς την περιφέρεια, χωρίς όμως να το τερματίσω, δημιουργώντας 8 ακτίνες. Βάζω στην άκρη της κάθε ακτίνας από 1 γεμιστή μπάλα και σηκώνω την «μύτη» της ακτίνας και αγκαλιάζω την μπάλα. Με όση ζύμη έχει περισσέψει, κόβω μικρά φυλλαράκια και τα κολλάω στην άκρη. Μεταφέρω το τσουρέκια σε φόρμα διαμέτρου 22 εκ. Σκεπάζω με μεμβράνη και το αφήνω να φουσκώσει για 45-50 λεπτά.

  8. Τσουρέκι αλμυρό, γεμιστό με αλλαντικά και τυριά

    Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C με αέρα. Αλείφω το τσουρέκια με το μείγμα κρόκος-γάλα και ψήνω στο φούρνο για 35-40 λεπτά.

Keywords: τσουρέκι αλμυρό

Σας ευχαριστώ!