Print Options:

Τσιπούρες στο bbq με ψητή σάλτσα ρατατούιγ

Τσιπούρες στο bbq με ψητή σάλτσα ρατατούιγ
Ratings 5 from 1 votes
Cooking Method ,
Time
Prep Time: 20 mins Cook Time: 20 mins Total Time: 40 mins
Servings 4
Υλικά
  • 2 μεγάλες ολόκληρες τσιπούρες, καθαρισμένες
  • 2-3 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
  • 2-3 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
  • 2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • 1 λεμόνι κομμένο σε φέτες
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Για τη σάλτσα
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
  • 1 μικρή μελιτζάνα, κομμένη σε κύβους 1x1 εκ.
  • 1 πιπεριά πράσινη, κομμένη σε καρέ 1x1 εκ.
  • 1 πιπεριά κόκκινη, κομμένη σε καρέ 1x1 εκ.
  • 2 κολοκυθάκια, κομμένα σε τέταρτα πάχους 2 εκ.
  • 800 γρ. ντομάτες, ψιλοκομμένες (ή ντοματάκια κονκασέ)
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
  • 120 ml κόκκινο κρασί
  • 1 κουτ. σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 15 φύλλα βασιλικό, πλατύφυλλο
  • Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Πλένω καλά τα ψάρια, αφαιρώ τα εντόσθια και τα σκουπίζω με χαρτί κουζίνας. Αλατοπιπερώνω καλά μέσα έξω και γεμίζω με τα μυρωδικά και τις φέτες λεμονιού. Ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο και μεταφέρω τα ψάρια στη σχάρα ψησίματος. Βάζω τη σχάρα σε προθερμασμένο bbq στους 200°C, κλείνω το καπάκι και ψήνω για 8 λεπτά. Γυρίζω τη σχάρα και συνεχίζω το ψήσιμο για 5 λεπτά ακόμη.

  2. Για τη σάλτσα
  3. Σε μια μαντεμένια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Ρίχνω το κρεμμύδι, πασπαλίζω με την πάπρικα, αλατίζω και σοτάρω για 3-4 λεπτά. Προσθέτω τις σκελίδες σκόρδο και μετά από 1 λεπτό ρίχνω όλα τα λαχανικά (μελιτζάνα, πιπεριες, κολοκύθια) και σοτάρω για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας.

  4. Τσιπούρες στο bbq με ψητή σάλτσα ρατατούιγ

    Σβήνω με το κρασί και το ξύδι και μετά από 2 λεπτά ρίχνω τις ντομάτες. Ανακατεύω, σκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω τη σάλτσα να μαγειρευτεί για 20 λεπτά. Προσθέτω τον βασιλικό, ανακατεύω και αποσύρω από τη φωτιά.

Σας ευχαριστώ!