Print Options:

τραχανοπιτα με φετα, γραβιερα και λιαστες ντοματες

Ratings 4 from 1 votes
Cooking Method
Δυσκολία Intermediate
Time
Prep Time: 20 min Cook Time: 40 min Rest Time: 1 min Total Time: 1 hr 1 min
Servings 8
Best Season Suitable throughout the year
Description
Την τραχανόπιτα την έχω δοκιμάσει από την Ήπειρο μέχρι την Κρήτη. Είναι παραδοσιακή πίτα που φτιάχνετε σε όλη, σχεδόν, την Ελλάδα. Με την προσθήκη της λιαστής ντομάτας γίνεται πολύ πικάντικη και μπορείτε να την σερβίρετε και σαν μεζεδάκι.
Υλικά
    Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:
  • 8 χωριάτικα φύλλα ΖΥΜΗ ΨΑΧΝΩΝ
  • φλιτζ. τσαγιού τραχανά γλυκό ΖYΜΑΡΙΚΑ ΨΑΧΝΩΝ
  • 200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 200 γρ. γραβιέρα πικάντικη, τριμμένη
  • 150 γρ. λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • φλιτζ. τσαγιού γάλα
  • 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Instructions
    Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε είναι:
  1. blankΠροθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  2. blankΒάζω σε μια κατσαρόλα 3 φλυτζάνια νερό με λίγο αλάτι και μόλις πάρει βράση ρίχνω τον τραχανά. Ανακατεύω και αφήνω να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό και να γίνει σαν κρέμα. Αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω να μισοκρυώσει.
  3. blankΣε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάω τα αυγά με το σύρμα. Προσθέτω το γάλα, τη φέτα, την γραβιέρα, τις λιαστές ντομάτες και τον βρασμένο τραχανά. Αλατοπιπερώνω και ανακατεύω καλά. Το μίγμα θα είναι αρκετά ρευστό.
  4. blankΛαδώνω καλά ένα παραλληλόγραμμο ταψί 30×35 εκ. περίπου. Στρώνω ένα χωριάτικο φύλλο και το λαδώνω καλά. Tσαλακώνω το δεύτερο φύλλο και το βάζω στο ταψί. Το λαδώνω και κάνω το ίδιο με άλλα δύο φύλλα.
  5. blankΠαίρνω κουταλιές από το μίγμα του τραχανά και τις σκορπάω σε όλη την επιφάνεια των τσαλακωμένων φύλλων.
  6. blankΠαίρνω ένα φύλλο, το τσαλακώνω και σκεπάζω το μίγμα. Ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο και επαναλαμβάνω την διαδικασία με το μίγμα και το τσαλακωμένο φύλλο για άλλες 3 φορές.
  7. blankΛαδώνω καλά το τελευταίο φύλλο και το χαράζω με ένα κοφτερό μαχαίρι σε τετράγωνα κομμάτια.
  8. blankΨήνω την πίτα για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Διατροφικά Στοιχεία

Serving Size 1

Servings 8


Amount Per Serving
Calories 200
Calories from Fat 1
% Daily Value *
Total Fat 1g2%
Saturated Fat 1g5%
Trans Fat 1g
Cholesterol 1mg1%
Sodium 1mg1%
Potassium 1mg1%
Total Carbohydrate 1g1%
Dietary Fiber 1g4%
Sugars 1g
Protein 1g2%

Vitamin A 1%
Vitamin C 1%
Calcium 1%
Iron 1%
Vitamin D 1%
Vitamin E 1%
Vitamin K 1%
Thiamin 1%
Riboflavin 1%
Niacin 1%
Vitamin B6 1%
Folate 1%
Vitamin B12 1%
Biotin 1%
Pantothenic Acid 1%
Phosphorus 1%
Iodine 1%
Magnesium %
Zinc %
Selenium 1%
Copper 1%
Manganese 1%
Chromium 1%
Molybdenum 1%
Chloride 1%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs / Οι εκατοστιαίες ημερήσιες τιμές βασίζονται σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων. Η ημερήσια αξία σας μπορεί να είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη ανάλογα με τις ανάγκες σας σε θερμίδες.

Keywords: τραχανοπιτα φετα

Σας ευχαριστώ!