Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Τούρτα σοκολάτας με απαλή βουτυρόκρεμα

Γιορτινή τούρτα σοκολάτας
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 1 ώρα Rest Time: 1 λεπ Total Time: 1 ώρα 31 λεπτά.
Servings 10
Best Season Για όλες τις εποχές
Περιγραφή

Γιορτινή τούρτα που μπορείτε να την φτιάξετε για γιορτή, γενέθλια ή και ρεβεγιόν Χριστουγέννων. Η απαλή βουτυρόκρεμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να στολίσετε μικρά muffins ή cupcakes.

Υλικά
    Για τα παντεσπάνια
  • 180 γρ. αγελαδινό βούτυρο + λίγο επιπλέον για τις φόρμες
  • 180 γρ. σοκολάτα 52% κακάο, ψιλοκομμένη
  • 130 γρ. νερό
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 110 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 45 γρ. κακάο άγλυκο
  • ½ κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 35 γρ. σπορέλαιο
  • 85 γρ. γάλα πλήρες
  • Για την βουτυρόκρεμα
  • 700 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 350 γρ. αγελαδινό βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 60 ml κρέμα γάλακτος
  • 25 γρ. κακάο, άγλυκο
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κουτ. γλυκού καφέ εσπρέσσο, σκόνη ή καφέ στιγμιαίο
  • 50 γρ. σοκολάτα 52% κακάο, ψιλοκομμένη
  • Λίγο αλάτι
Εκτέλεση
    Για τα παντεσπάνια
  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 150°C με αέρα (ή στους 160°C με αντιστάσεις). Βάζω ένα κατσαρολάκι σεε χαμηλή φωτιά και ζεσταίνω το νερό, το βούτυρο και τη σοκολάτα, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν. 

  2. Σε ένα μεγάλο μπωλ κοσκινίζω τα αλεύρια, το κακάο, τη σόδα και τη ζάχαρη. Ρίχνω το μίγμα με τη σοκολάτα και ανακατεύω καλά.

  3. Χτυπάω με ένα πηρούνι τα αυγά, το σπορέλαιο και το γάλα και τα προσθέτω στο μείγμα. Ανακατεύω καλά με μια μαρίζ και μοιράζω το μείγμα σε 3 φόρμες διαμέτρου 16-18 εκ. καλά βουτυρωμένες και στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί.

  4. Ψήνω τα παντεσπάνια στο φούρνο για 1 ώρα. Δοκιμάζω με μια οδοντογλυφίδα και αν βγει στεγνή, αποσύρω από το φούρνο. Αφήνω τα παντεσπάνια να κρυώσουν μέσα στις φόρμες.

  5. Για την βουτυρόκρεμα
  6. Βάζω σε ένα κατσαρολάκι τη σοκολάτα και την κρέμα γάλακτος και ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να δημιουργηθεί μια απαλή γκανάζ. Αποσύρω από τη φωτιά, αδειάζω την γκανάζ σε ένα μπολ και την αφήνω να κρυώσει.

  7. Βάζω το βούτυρο στην κουζινομηχανή και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτω το κακάο, τη βανίλια, το αλάτι και τον καφέ και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Χαμηλώνω την ένταση του μίξερ και προσθέτω την άχνη συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή βουτυρόκρεμα. Τέλος, προσθέτω την κρύα γκανάζ και χτυπάω μέχρι να ομογενοποιηθούν.

  8. Για την συναρμολόγηση
  9. Επιλέγω το πιάτο που θα στήσω την τούρτα και ξεκινάω με το πρώτο παντεσπάνι. Βάζω μια γενναία στρώση από βουτυρόκρεμα και με μια σπάτουλα ή μαχαίρι την ισιώνω. Τοποθετώ άλλο ένα παντεσπάνι και αλείφω με μια δόση βουτυρόκρεμα κατά τον ίδιο τρόπο. Βάζω και το τελευταίο παντεσπάνι και απλώνω λίγη ποσότητα βουτυρόκρεμας περιμετρικά για να το δέσω όλο μαζί.

  10. Μεταφέρω την υπόλοιπη βουτυρόκρεμα σε σακούλα ζαχαρολαστικής με διακοσμητική μύτη και δημιουργώ όμορφες ροζέτες.

Keywords: τούρτα σοκολάτας με απαλή βουτυρόκρεμα

Σας ευχαριστώ!