Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Τούρτα με καραμελωμένα αχλάδια και παντεσπάνι φουντουκιού

Τούρτα με καραμελωμένα αχλάδια και παντεσπάνι φουντουκιού
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method ,
Cuisine
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 25 λεπ Rest Time: 3 ώρα Total Time: 3 ώρες 55 λεπτά.
Servings 10
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
    Για τη βάση
  • 200 γρ. φουντούκια ασπρισμένα και καβουρδισμένα
  • 4 αυγά
  • 160 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. βούτυρο, λιωμένο και κρυωμένο
  • 25 ml κονιάκ
  • 70 γρ. κορν φλάουρ
  • 8 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • Για τα αχλάδια
  • 3 μεγάλα αχλάδια, κατά προτίμηση σκληρά
  • 20 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 20 ml κονιάκ
  • 1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
  • Για την κρέμα
  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 500 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
  • 200 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλια
  • Για το σερβίρισμα
  • Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
  • Καραμελωμένα φουντούκια
  • Καραμελωμένα αχλάδια
Εκτέλεση
    Για τη βάση
  1. Βάζω τα φουντούκια στο μούλτι και τα πολτοποιώ μέχρι να γίνουν πούδρα. Χωρίζω τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια. Χτυπάω τα ασπράδια με το μίξερ μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.

  2. Βάζω τους κρόκους με τη ζάχαρη σε ένα μπολ και χτυπάω με το μίξερ μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτω το λιωμένο βούτυρο, το κονιάκ, το κορν φλάουρ και το μπέικιν πάουντερ και τα χτυπάω καλά. Προσθέτω τη μαρέγκα σε δύο δόσεις και ανακατεύω απαλά με μια μαρίζ. Τέλος προσθέτω την πούδρα φουντουκιού και ανακατεύω.

  3. Βουτυρώνω καλά μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα διαμέτρου 24 εκ. και στρώνω με αντικολλητικό χαρτί.

  4. Αδειάζω το μείγμα στη φόρμα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C με αέρα για 20-25 λεπτά. Βγάζω από το φούρνο και αφήνω τη βάση να σταθεί για 15 λεπτά. Αφαιρώ τα τοιχώματα, αναποδογυρίζω σε μια πιατέλα και αφήνω να κρυώσει εντελώς.

  5. Για τα αχλάδια
  6. Καθαρίζω τα αχλάδια και τα κόβω σε μικρούς κύβους. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζω σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο να λιώσει. Ρίχνω τα αχλάδια και τα σοτάρω για 3-4 λεπτά. Προσθέτω τη ζάχαρη, ανακατεύω και μόλις λιώσει η ζάχαρη προσθέτω το κονιάκ. Αφήνω τα αχλάδια να μαγειρευτούν για 10 λεπτά. Πασπαλίζω με το κορν φλάουρ, ανακατεύω και αποσύρω από τη φωτιά. Τα αφήνω να κρυώσουν.

  7. Για την κρέμα και την συναρμολόγηση
  8. Βάζω την κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ και χτυπάω με το μίξερ μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή σαντιγί.

  9. Βάζω το τυρί κρέμα σε ένα άλλο μπολ και το αφρατεύω με το μίξερ. Προσθέτω την άχνη και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να γίνει σαν κρέμα. Προσθέτω τη βανίλια και μόλις ενωθεί στο μείγμα σταματάω το μίξερ. Προσθέτω την σαντιγί σε 2 δόσεις και ανακατεύω απαλά με μια μαρίζ. Ρίχνω τα κρύα αχλάδια με την καραμέλα τους και ανακατεύω απαλά.

  10. Κόβω το κέικ με ένα πριονωτό μαχαίρι οριζόντια σε δύο δίσκους. Τοποθετώ τον πρώτο δίσκο σε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκατοστών και αδειάζω την κρέμα. Ισιώνω με μια σπάτουλα και καλύπτω με τον δεύτερο δίσκο (την κομμένη πλευρά προς τα πάνω). Βάζω στο ψυγείο για 3 ώρες.

  11. Ξεφορμάρω την τούρτα και πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη. Αν θέλετε, μπορείτε να καραμελώσετε φουντούκια και 1 ολόκληρο αχλάδι για να τη διακόσμηση.

Keywords: τούρτα καραμελωμένα αχλάδια παντεσπάνι φουντουκιού

Σας ευχαριστώ!