Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

τούρτα κακάο με βουτυρόκρεμα λάιμ

τούρτα κακάο με βουτυρόκρεμα λάιμ
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 20 λεπ Cook Time: 45 λεπ Rest Time: 1 λεπ Total Time: 1 ώρα 6 λεπτά.
Servings 8
Best Season Για όλες τις εποχές
Περιγραφή
Μια ονειρεμένη τούρτα, με αφράτη βουτυρόκρεμα. Πειραματιστείτε με τις γεύσεις και τα αρώματα. Ταιριάζουν όλα τα εσπεριδοειδή… πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, λεμόνι, κίτρο, μανταρίνι…
Υλικά
    Για το κέικ
    Για το σιρόπι
    Για την βουτυρόκρεμα
    Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:
  • 120 ml γάλα
  • ½ κουτ. γλυκού κρεμόριο
  • 60 ml σπορέλαιο
  • 2 αυγά
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλια
  • 140 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. κακάο άγλυκο
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • ¾ κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
  • ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 75 ml βραστό νερό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 240 ml νερό
  • Χυμό από ½ λεμόνι
  • 250 γρ. αγελαδινό βούτυρο, μαλακωμένο
  • 700 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 κουτ. σούπας γάλα
  • Ξύσμα από 1 λάιμ
Οδηγίες
    Για το κέικ:
  1. blank Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνω καλά μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα διαμέτρου 18 εκ. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύω το γάλα και το κρεμόριο. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζω μαζί το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ. Βάζω στον κάδο του μίξερ τα αυγά, τη ζάχαρη, το σπορέλαιο και τη βανίλια και χτυπάω με το σύρμα για 3 λεπτά. Προσθέτω το γάλα με το κρεμόριο και μόλις ενωθούν όλα τα υλικά προσθέτω με ένα κουτάλι, τα στεγνά υλικά. Αδειάζω το μείγμα στη φόρμα και ψήνω στο φούρνο για 45 λεπτά. Δοκιμάζω με ένα μαχαίρι και αν έχει στεγνώσει το κέικ το αποσύρω από το φούρνο. Το αφήνω για 15 λεπτά και το ξεφορμάρω σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.
  2. Για το σιρόπι:
  3. blank Βάζω σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη το νερό και το χυμό λεμονιού και βράζω για 3 λεπτά (από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός). Αποσύρω και το αφήνω να κρυώσει.
  4. Για την βουτυρόκρεμα:
  5. blank Βάζω το μαλακωμένο βούτυρο στον κάδο του μίξερ και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει. Χαμηλώνω την ένταση του μίξερ και προσθέτω το ξύσμα και σταδιακά την άχνη. Αν δω ότι αφού τελειώσει η άχνη, το μείγμα είναι σφιχτό, προσθέτω 1 κουταλιά γάλα και συνεχίζω το χτύπημα. Μπορεί να μη χρειαστεί η δεύτερη κουταλιά (εξαρτάται από την υγρασία του χώρου).
  6. Συναρμολόγηση:
  7. blank Με ένα κοφτερό, πριονωτό μαχαίρι, κόβω το κέικ σε 4 λεπτούς δίσκους. Τοποθετώ τον πρώτο δίσκο σε μια πιατέλα, ραντίζω με λίγο σιρόπι και απλώνω λίγη βουτυρόκρεμα. Συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο μέχρι να «στήσω» όλα τα παντεσπάνια. Τελειώνω, καλύπτοντας όλη την τούρτα με όση βουτυρόκρεμα έχει απομείνει. Βάζω την τούρτα στο ψυγείο για 2 ώρες να παγώσει. Στολίζω με λουλούδια ή φρούτα και σερβίρω.
Keywords: τούρτα κακάο βουτυρόκρεμα λάιμ

Σας ευχαριστώ!