Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Fraisier – Τούρτα με φράουλες και βουτυρένια κρέμα

Fraisier – Τούρτα με φράουλες και βουτυρένια κρέμα
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cuisine
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 90 λεπ Cook Time: 10 λεπ Rest Time: 3 ώρα Total Time: 4 ώρες 40 λεπτά.
Servings 10
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
    Για το παντεσπάνι
  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 180 γρ. ασπράδια αυγών
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 120 γρ. κρόκοι αυγών, χτυπημένοι ελαφρά
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη
  • Για την κρέμα
  • 9 κρόκοι αυγών
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 750 ml γάλα
  • 1 λοβό βανίλιας
  • 75 γρ. κορν φλάουρ
  • 100 γρ. βούτυρο Lurpak, κομμένο σε κύβους
  • 250 γρ. βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • Για το σιρόπι
  • 50 γρ. νερό
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας ρούμι
  • Επιπλέον υλικά
  • 700 γρ. φρέσκιες φράουλες
  • Φρέσκα φρούτα για την διακόσμηση
  • 50 γρ. φυστίκια Αιγίνης, καβουρδισμένα, αποφλοιωμένα και ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Κοσκινίζω το αλεύρι. Σε δύο μεγάλα κομμάτια αντικολλητικό χαρτί, σχεδιάζω με το μολύβι, 2 ίδιους κύκλους διαμέτρου 26 εκ. Βάζω τα δύο χαρτιά σε δύο λαμαρίνες (με το σχεδιασμένο μέρος προς τα κάτω) και τα αφήνω στην άκρη.

  2. Για το παντεσπάνι
  3. Βάζω στον κάδο του τα ασπράδια και τα χτυπάω με το σύρμα μέχρι να γίνουν μια απαλή μαρέγκα. Χωρίς να σταματήσω το μίξερ ρίχνω πασπαλιστά την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να ενσωματωθεί στη μαρέγκα και να σφίξει. Χαμηλώνω λίγο την ένταση του μίξερ και προσθέτω σε αργή ροή τους κρόκους και συνεχίζω το χτύπημα για ακόμη 5 δευτερόλεπτα. Σταματάω το μίξερ και προσθέτω πασπαλιστά το αλεύρι. Ανακατεύω απαλά με μια μαρίζ.

  4. Μοιράζω το μείγμα στο κέντρο των 2 κύκλων και με μια σπάτουλα απλώνω το μείγμα για να καλύψω όλη την επιφάνεια, όσο γίνεται πιο ισόπαχα.
    Βάζω την άχνη σε ένα σουρωτήρι και πασπαλίζω επάνω στη ζύμη. Ψήνω τα παντεσπάνια για 10 λεπτά.

  5. Βγάζω τις λαμαρίνες από το φούρνο και μεταφέρω τα παντεσπάνια μαζί με το χαρτί, επάνω στον πάγκο της κουζίνας. Αναποδογυρίζω τα παντεσπάνια με προσοχή (για να έρθει το χαρτί από την επάνω μεριά) επάνω σε σχάρα. Όσο είναι ακόμη ζεστά, ραντίζω με ελάχιστο νερό για να βραχούν τα χαρτιά και τα τραβάω απαλά. Αφήνω τα παντεσπάνια να κρυώσουν εντελώς.

  6. Για την κρέμα
  7. Βάζω το γάλα σε μια κατσαρόλα. Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράζω το λοβό της βανίλιας, ξύνω τα σποράκια και τα ρίχνω μαζί με το λοβό στην κατσαρόλα με το γάλα. Βάζω την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνω το γάλα μέχρι να ξεκινήσει ο βρασμός.

  8. Βάζω στον κάδο του μίξερ τους κρόκους, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να ασπρίσουν.
    Πετάω τον λοβό της βανίλιας από το γάλα και ρίχνω σε αργή ροή και ενώ συνεχίζει το χτύπημα του μίξερ, τα ¾ της ποσότητας του καυτού γάλατος μέσα στον κάδο.

  9. Βάζω ένα μικρό σουρωτήρι στο χείλος της κατσαρόλας και σουρώνω από εκεί το μείγμα των κρόκων. Βάζω την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύω με το σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρω από τη φωτιά, ρίχνω τους κύβους βουτύρου και ανακατεύω με το σύρμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ενωθεί με την κρέμα.

  10. Αδειάζω την κρέμα σε ένα ταψάκι, ισιώνω την επιφάνεια και σκεπάζω με μεμβράνη, φροντίζοντας να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας. Αφήνω την κρέμα να κρυώσει.
    Βάζω την κρύα κρέμα στον κάδο του μίξερ και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να αφρατέψει καλά. Προσθέτω σταδιακά και σε δόσεις το μαλακωμένο βούτυρο συνεχίζοντας το χτύπημα για 10 λεπτά περίπου μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να αποκτήσει η κρέμα, βελούδινη υφή.

  11. Για το σιρόπι
  12. Βάζω το νερό και στη ζάχαρη σε ένα κατσαρόλακι και βράζω για 2 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Αποσύρω από τη φωτιά και μόλις κρυώσει προσθέτω το ρούμι.

  13. Συναρμολόγηση
  14. Fraisier – Τούρτα με φράουλες και βουτυρένια κρέμα

    Στρώνω με μεμβράνη μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο, διαμέτρου 26 εκ. και τοποθετώ τον πρώτο δίσκο παντεσπάνι. Με ένα πινέλο ραντίζω με το σιρόπι. Κόβω 6-8 φράουλες στη μέση και τις στήνω περιμετρικά της φόρμας με το κομμένο μέρος να ακουμπά στο στεφάνι της φόρμας και η μύτη τους προς τα πάνω.Απλώνω τη μισή ποσότητα κρέμας και ενδιάμεσα σκορπίζω αρκετές φράουλες κομμένες σε μικρά κομμάτια. Σκεπάζω με το δεύτερο παντεσπάνι και ραντίζω με αρκετό σιρόπι. Απλώνω την υπόλοιπη κρέμα και ισιώνω καλά με μια σπάτουλα. Σκεπάζω την τούρτα με μεμβράνη και βάζω στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
    Αφαιρώ τη μεμβράνη, πασπαλίζω με τα φιστίκια Αιγίνης και στολίζω με διάφορα φρέσκα φρούτα.

Keywords: γαλλική τούρτα, fraisier, τούρτα με φράουλες, βουτυρενια κρεμα

Σας ευχαριστώ!