Print Options:

Τονοκεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας

Τονοκεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας
<!-- [lt_recipe name="ΤΟΝΟΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ" servings="4-6" prep_time="10M" cook_time="30M" total_time="30M" summary="Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα και για να τονίσουμε τη γεύση του ψαριού επιλέγουμε τόνο κονσέρβας σε νερό, πολύ καλά στραγγισμένο. Αυτή την εποχή θα βρούμε και μυρωδάτο μάραθο σε λαϊκές αγορές και ενημερωμένα μανάβικα και μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα ½ ματσάκι ψιλοκομμένο." print="yes" ingredients="Για τα τονοκεφτεδάκια;400 γρ. τόνος κονσέρβας, σε νερό (περίπου 4 μέτριες κονσέρβες), καλά στραγγισμένος και κομματιασμένος με το χέρι;6 φέτες ψωμί του τοστ (μόνο την ψίχα), μουσκεμένες για 2 – 3 λεπτά σε κρύο νερό και καλά στυμμένες;1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο;1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό;2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο;1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα;½ κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη;½ κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι;λίγο μπαχάρι, σε σκόνη;αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι;αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για το πανάρισμα;¾ φλιτζ. τσαγιού (περίπου 80 ml) ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα;Για τη σάλτσα ντομάτας;200 γρ. χυμός ντομάτας, συμπυκνωμένος;½ φλιτζ. τσαγιού ελιές Καλαμών, ψιλοκομμένες, χωρίς τα κουκούτσια;1 κουτ. γλυκού ζάχαρη;αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι" ]Μουλιάζω το ψωμί σε νερό και το στραγγίζω καλά.;Στραγγίζω τον τόνο από το νερό και τον θρυμματίζω με το χέρι. Ενώνω τον τόνο, το ψωμί, το κρεμμύδι, το αυγό, τη ρίγανη, το θυμάρι, το μαϊντανό, το ελαιόλαδο και το μπαχάρι, αλατοπιπερώνω και ανακατεύω. Σκεπάζω το σκεύος με μεμβράνη και το βάζω για 30 λεπτά στο ψυγείο. Πλάθω κεφτεδάκια, αλευρώνω και τα τηγανίζω, μέχρι να ροδίσουν.;Τα βάζω σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν από το λάδι. Στην ίδια κατσαρόλα,αφού χύσω το λάδι, ρίχνω το χυμό ντομάτας, τις ελιές και 1 φλ. ζεστό νερό. Αλατοπιπερώνω, προσθέτω τη ζάχαρη και αφήνω τη σάλτσα να πάρει βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά, προσθέτω τα κεφτεδάκια και τα αφήνω για 10-15 λεπτά.[/lt_recipe] -->
Ratings 5 from 1 votes
Cooking Method
Time
Prep Time: 10 mins Cook Time: 30 mins Rest Time: 30 mins Total Time: 1 hr 10 mins
Servings 4
Υλικά
    Για τα τονοκεφτεδάκια
  • 400 γρ. τόνος κονσέρβας, σε νερό (περίπου 4 μέτριες κονσέρβες), καλά στραγγισμένος και κομματιασμένος με το χέρι
  • 6 φέτες ψωμί του τοστ (μόνο την ψίχα), μουσκεμένες για 2 – 3 λεπτά σε κρύο νερό και καλά στυμμένες
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • ½ κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  • ½ κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
  • λίγο μπαχάρι, σε σκόνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για το πανάρισμα
  • ¾ φλιτζ. τσαγιού (περίπου 80 ml) ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
  • Για τη σάλτσα ντομάτας
  • 200 γρ. χυμός ντομάτας, συμπυκνωμένος
  • ½ φλιτζάνι ελιές Καλαμών, ψιλοκομμένες, χωρίς τα κουκούτσια
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Για τα τονοκεφτεδάκια
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω την καλά στυμμένη ψίχα, τον κομματιασμένο τόνο, το τριμμένο κρεμμύδι, το αυγό, το μαϊντανό, τη ρίγανη, το θυμάρι, λίγο μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνω πολύ καλά με τα χέρια μου, μέχρι να φτιάξω ένα ομοιόμορφο μείγμα. Σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά, μέχρι το μείγμα να σφίξει λίγο.

  2. Στη συνέχεια βγάζω το μείγμα από το ψυγείο και πλάθω κεφτεδάκια μέτριου μεγέθους και βάρους περίπου 25 γρ. το καθένα (όσο ένα μεγαλούτσικο καρύδι). Βάζω αλεύρι σε ένα πιάτο και αλευρώνω τα κεφτεδάκια από όλες τις μεριές.

  3. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και, μόλις κάψει τηγανίζω τα κεφτεδάκια για 2 - 3 λεπτά, σε δόσεις των 7 - 8 κομματιών, ρολάροντάς τα μέσα στο τηγάνι, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις μεριές.

  4. Για τη σάλτσα ντομάτας
  5. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα βάζω τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, τις κομμένες ελιές και 1 φλιτζάνι (200 ml) ζεστό νερό. Τα αφήνω να πάρουν μια βράση σε μέτρια φωτιά και στη συνέχεια προσθέτω αλατοπίπερο και τη ζάχαρη, χαμηλώνω λίγο τη φωτιά και βάζω τα τηγανισμένα τονοκεφτεδάκια. Τα σιγομαγειρεύω για περίπου 10 - 15 λεπτά, μέχρι να πάρουν τη νοστιμιά της σάλτσας. Τα σερβίρω ζεστά και τα συνοδεύω με ρύζι πιλάφι ή με τηγανητές πατάτες.

Keywords: τονοκεφτεδακια με σαλτσα ντοματας
Οnline: https://dinanikolaou.gr/recipe/tonokeftedakia-me-saltsa-ntomatas/

Σας ευχαριστώ!