Βάζω το σπανάκι στο μπλέντερ και το πολτοποιώ μέχρι να γίνει κρέμα. Αδειάζω την κρέμα στον κάδο της κουζινομηχανής και προσθέτω το αλεύρι, το βούτυρο κομμένο σε κύβους και λίγο αλάτι. Δουλεύω τα υλικά με τον γάντζο μέχρι να ενωθούν και να δημιουργηθεί μια ενιαία, κολλώδης ζύμη. Σταματάω το μίξερ, πασπαλίζω με αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας και αδειάζω εκεί τη ζύμη. Ζυμώνω με τα χέρια μου μέχρι να γίνει απαλή και ελαστική. Τυλίγω τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο για 1 ώρα να ξεκουραστεί.
Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω το σπανάκι και το σκόρδο και σοτάρω σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να πέσει ο όγκος των χορταρικών και να μαραθούν. Ραντίζω με το peleano και το αφήνω στη φωτιά μέχρι να στεγνώσει από τα υγρά του. Αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει. Αδειάζω το κρύο σπανάκι σε ένα μπολ και προσθέτω την μοτσαρέλα, το ζαμπόν, την γραβιέρα, το αυγό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C με αέρα. Βουτυρώνω ελαφρά μια ταρτιέρα 20 εκ. Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο και την τοποθετώ ανάμεσα σε δύο αντικολλητικά φύλλα. Ανοίγω με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο πάχους περίπου 0,6-0,8 χιλ. Μεταφέρω τη ζύμη στην ταρτιέρα και κόβω όσο από το φύλλο περισσεύει και το κρατάω στην άκρη. Γεμίζω την τάρτα με την γέμιση και ισιώνω καλά.
Όση ζύμη μου έχει περισσέψει την ανοίγω σε λεπτό φύλλο. Κόβω λωρίδες σε διάφορα μεγέθη και διακοσμώ την τάρτα. Ψήνω στο φούρνο για 30-35 λεπτά.
Σας ευχαριστώ!