Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Συκωταριά σε τερίνα

Συκωταριά σε τερίνα
<!-- \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n
proetoimasiamagiremaservirismaanamonilogo-design-like-for-likevideo button
40΄1½ ώρα6 - 8 μερίδες2 - 3 ώρες[printfriendly]
\n  \n \nΓια να ξεφύγετε τελείως από τα καθιερωμένα του πασχαλινού τραπεζιού, ετοιμάστε τη συκωταριά σε τερίνα. Εχει φίνα υφή, λεπτή γεύση που θυμίζει τη μαγειρίτσα και σερβίρεται εύκολα, κομμένη σε φέτες. \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n
ΥλικάΕκτέλεση
\n
    \n
  • 1 αρνίσια συκωταριά, μεγαλούτσικη, πλυμένη και καθαρισμένη
  • \n
  • 3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • \n
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • \n
  • 2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  • \n
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • \n
  • 1 αρνίσια μπόλια, μουσκεμένη για 1 ώρα σε ζεστό νεράκι για να μαλακώσει
  • \n
  • 1 κιλό αντεριά, καλά πλυμένη
  • \n
\n
Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει ζεματίζω την αντεριά για 5 - 6 λεπτά, τη στραγγίζω και την αφήνω να κρυώσει. Με ένα ψαλίδι κουζίνας την κόβω σε κομμάτια μήκους όσο και το μήκος της μακρόστενης φόρμας που θα χρησιμοποιήσω (του κέικ ή για τερίνα). \nΚόβω τη συκωταριά σε μικρά κομματάκια και τα πολτοποιώ στο μπλέντερ (ή στο μούλτι, σε δόσεις). Μεταφέρω τον πολτό σε μια λεκανίτσα και προσθέτω το λιωμένο σκόρδο, αλατοπίπερο, τη ρίγανη και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύω πολύ καλά. \nΠλένω τη μπόλια σε μια επίπεδη επιφάνεια και με ένα ψαλίδι κόβω και κρατάω το κεντρικό, «δαντελωτό» κομμάτι (αποφεύγω τις άκρες που έχουν χοντρά κομμάτια λίπους). Φροντίζω ώστε το κομμάτι που θα κόψω να είναι αρκετά μεγάλο ώστε με αυτό να καλύπτεται ο πάτος και τα τοιχώματα της φόρμας, αλλά να εξέχει και αρκετό για να σκεπάζω τη γέμιση. \nΣτρώνω λοιπόν τη μπόλια στη φόρμα πιέζοντας για να εφαρμόσει καλά στις γωνίες και τα τοιχώματα και αφήνω τις άκρες της να εξέχουν. Αδειάζω στη φόρμα το μισό από το πολτοποιημένο μείγμα συκωταριάς και ισιώνω την επιφάνεια. Από πάνω βάζω τα κομμάτια της αντεριάς, το ένα κολλητά στο άλλο, σε ευθεία, κατά μήκος της φόρμας, χωρίς να αφήσω κενά. Από πάνω ρίχνω το υπόλοιπο πολτοποιημένο μείγμα της συκωταριάς, ισιώνω και πάλι την επιφάνεια και διπλώνω τη μπόλια επάνω από το μείγμα, ώστε να το σκεπάσω καλά. Καλύπτω τη φόρμα με διάφανη μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο για 2 - 3 ώρες, ώστε το μείγμα να σφίξει. \nΠροθερμαίνω το φούρνο στους 160°C. Γεμίζω ένα ταψί με καυτό νερό μέχρι το 1/3 του ύψους του (φτιάχνω δηλαδή ένα μπεν μαρί φούρνου), και βάζω μέσα τη φόρμα, αφού αφαιρέσω τη μεμβράνη. Σκεπάζω τη φόρμα με αλουμινόχαρτο για να μην βραχεί η τερίνα από το υγρό του ταψιού και ψήνω για 1½ ώρα. Βγάζω την τερίνα από το φούρνο και την αφήνω α κρυώσει μέσα στη φόρμα. \nΓια να τη σερβίρω, αναποδογυρίζω τη φόρμα σε μια πιατέλα και κόβω σε φέτες. Συνοδεύω με μαρουλοσαλάτα.
\n-->
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 40 λεπ Cook Time: 90 λεπ Rest Time: 3 ώρα Total Time: 5 ώρες 10 λεπτά.
Servings 6
Υλικά
  • 1 αρνίσια συκωταριά, μεγαλούτσικη, πλυμένη και καθαρισμένη
  • 3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 αρνίσια μπόλια, μουσκεμένη για 1 ώρα σε ζεστό νεράκι για να μαλακώσει
  • 1 κιλό αντεριά, καλά πλυμένη
Εκτέλεση
  1. Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει ζεματίζω την αντεριά για 5 - 6 λεπτά, τη στραγγίζω και την αφήνω να κρυώσει. Με ένα ψαλίδι κουζίνας την κόβω σε κομμάτια μήκους όσο και το μήκος της μακρόστενης φόρμας που θα χρησιμοποιήσω (του κέικ ή για τερίνα).

  2. Κόβω τη συκωταριά σε μικρά κομματάκια και τα πολτοποιώ στο μπλέντερ (ή στο μούλτι, σε δόσεις). Μεταφέρω τον πολτό σε μια λεκανίτσα και προσθέτω το λιωμένο σκόρδο, αλατοπίπερο, τη ρίγανη και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύω πολύ καλά.

  3. Πλένω τη μπόλια σε μια επίπεδη επιφάνεια και με ένα ψαλίδι κόβω και κρατάω το κεντρικό, «δαντελωτό» κομμάτι (αποφεύγω τις άκρες που έχουν χοντρά κομμάτια λίπους). Φροντίζω ώστε το κομμάτι που θα κόψω να είναι αρκετά μεγάλο ώστε με αυτό να καλύπτεται ο πάτος και τα τοιχώματα της φόρμας, αλλά να εξέχει και αρκετό για να σκεπάζω τη γέμιση.

  4. Στρώνω λοιπόν τη μπόλια στη φόρμα πιέζοντας για να εφαρμόσει καλά στις γωνίες και τα τοιχώματα και αφήνω τις άκρες της να εξέχουν. Αδειάζω στη φόρμα το μισό από το πολτοποιημένο μείγμα συκωταριάς και ισιώνω την επιφάνεια. Από πάνω βάζω τα κομμάτια της αντεριάς, το ένα κολλητά στο άλλο, σε ευθεία, κατά μήκος της φόρμας, χωρίς να αφήσω κενά. Από πάνω ρίχνω το υπόλοιπο πολτοποιημένο μείγμα της συκωταριάς, ισιώνω και πάλι την επιφάνεια και διπλώνω τη μπόλια επάνω από το μείγμα, ώστε να το σκεπάσω καλά. Καλύπτω τη φόρμα με διάφανη μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο για 2 - 3 ώρες, ώστε το μείγμα να σφίξει.

  5. Συκωταριά σε τερίνα

    Προθερμαίνω το φούρνο στους 160°C. Γεμίζω ένα ταψί με καυτό νερό μέχρι το 1/3 του ύψους του (φτιάχνω δηλαδή ένα μπεν μαρί φούρνου), και βάζω μέσα τη φόρμα, αφού αφαιρέσω τη μεμβράνη. Σκεπάζω τη φόρμα με αλουμινόχαρτο για να μην βραχεί η τερίνα από το υγρό του ταψιού και ψήνω για 1½ ώρα. Βγάζω την τερίνα από το φούρνο και την αφήνω α κρυώσει μέσα στη φόρμα.
    Για να τη σερβίρω, αναποδογυρίζω τη φόρμα σε μια πιατέλα και κόβω σε φέτες. Συνοδεύω με μαρουλοσαλάτα.

Keywords: συκωταριά αρνίσια, τερίνα, μοντέρνο, μπόλια, πασχαλινό,

Σας ευχαριστώ!