Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Σουτζουκάκια ελαφρά και πεντανόστιμα

Σουτζουκάκια ελαφρά και πεντανόστιμα
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 40 λεπ Rest Time: 1 ώρα Total Time: 2 ώρες 10 λεπτά.
Servings 6
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
    Για τα σουτζουκάκια
  • 400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος,από μπούτι ή σπάλα
  • 400 γρ. κιμάς χοιρινός, από σπάλα
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 6 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • ½ φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 100 ml μπίρα
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη σάλτσα ντομάτας
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 5 – 6 μέτριες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Για το μείγμα κιμά:
  1. blank

    Σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια λεκάνη ανακατεύω και ζυμώνω τα δύο είδη κιμά και το κρεμμύδι, για 2 – 3 λεπτά. Προσθέτω τα αυγά, τη φρυγανιά, το σκόρδο, το μαϊντανό, τη μισή μπίρα, αλάτι, πιπέρι και το κύμινο. Ζυμώνω πολύ καλά τα υλικά, μέχρι να αναμειχθούν εντελώς. Σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα.

  2. Για τη σάλτσα ντομάτας:
  3. blank Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το ξερό κρεμμύδι για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτω τη σάλτσα, ανακατεύω και ρίχνω το κύμινο, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και ½ φλιτζάνι νερό. Αφήνω τη σάλτσα να πάρει μια βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και τη μαγειρεύω για 10 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά.
  4. Για τα σουτζουκάκια:
  5. blank Προθερμαίνω το γκριλ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Βγάζω το μείγμα του κιμά από το ψυγείο. Βάζω την υπόλοιπη μπίρα σε ένα μπολάκι. Βρέχοντας τακτικά τα χέρια μου στη μπίρα πλάθω σουτζουκάκια (δηλαδή σχετικά μεγάλα κεφτεδάκια, βάρους 25 – 30 γρ. το καθένα, τα οποία στη συνέχεια πλάθω μακρόστενα και στρουμπουλά).
  6. blank Τα βάζω στη λαδωμένη λαμαρίνα και τα ψήνω για 15 – 20 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  7. blankΤα βγάζω από το φούρνο και τα βάζω στην κατσαρόλα με τη σάλτσα (η κατσαρόλα βρίσκεται εκτός φωτιάς), αραδιασμένα τακτικά, σε μονή στρώση όσο γίνεται. Βάζω την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και τα μαγειρεύω μέσα στη σάλτσα για 5 λεπτά, μέχρι να απορροφήσουν ένα μέρος της και να μαλακώσουν.
  8. blankΤα σερβίρω ζεστά, με απλό ρύζι πιλάφι ή με πουρέ πατάτας.
Keywords: σουτζουκακια ελαφρα πεντανοστιμα

Σας ευχαριστώ!