Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Σουσαμομπακλαβάς

Σουσαμομπακλαβάς
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Rest Time: 75 λεπ Total Time: 1 ώρα 45 λεπτά.
Servings 8
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
  • 1 κιλό (2 πακέτα) φύλλα κρούστας για γλυκά ή φύλλα Βηρυτού
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • Για τη γέμιση
  • 1 κιλό σουσάμι
  • 500 γρ. αμυγδαλόψιχα, ψιλοκοπανισμένη (όχι όμως σε σκόνη)
  • ½ φλιτζ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • Για το σιρόπι
  • 4 νεροπότηρα (1.200 ml) νερό
  • 4 νεροπότηρα ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 4 - 5 καρφάκια γαρίφαλο
  • 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
    Γέμιση
  1. Προθερμαίνω το γκριλ σε δυνατή φωτιά. Απλώνω το σουσάμι σε ένα μεγάλο ταψί και το ψήνω για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς, αλλά να μην σκουρύνει. Στη συνέχεια το ρίχνω στο μπλέντερ και το χτυπάω για λίγο, με διακοπτόμενη λειτουργία, έτσι ώστε να σπάσουν οι σπόροι αλλά να μην γίνουν σκόνη. Το αδειάζω σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτω την αμυγδαλόψιχα, την καστανή ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύω καλά.

  2. Μπακλαβάς
  3. Αφήνω κατά μέρος 3 φύλλα. Λαδώνω ελαφρώς το μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου. Στρώνω 3 φύλλα στον πυθμένα του ταψιού, καλύπτοντας καλά τον πυθμένα. Σκορπίζω επάνω τους 2 - 3 κουτ. σούπας από το μείγμα της γέμισης, σκεπάζω με ένα ακόμη φύλλο και σκορπίζω από πάνω του γέμιση. Συνεχίζω τη διαδικασία, βάζοντας ένα-ένα τα φύλλα και πασπαλίζοντάς τα με τη γέμιση, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Τελειώνω με τα 3 φύλλα που άφησα κατά μέρος, τα οποία δεν πασπαλίζω με γέμιση.

  4. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC.
    Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω το μπακλαβά σε ρόμβους ή σε τετράγωνα μικρά κομμάτια. Ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε ένα μπρίκι, μέχρι να κάψει και ρίχνω από περίπου 1 κουτ. σούπας καυτό λάδι πάνω σε κάθε κομμάτι μπακλαβά. Ψήνω το γλυκό για 30 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 160ºC και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Βγάζω το μπακλαβά από το φούρνο και τον αφήνω να κρυώσει και να γίνει χλιαρός.

  5. Σιρόπι
  6. Βάζω όλα τα υλικά του σιροπιού σε μια κατσαρόλα και τα βράζω σε μέτρια φωτιά, για 5 - 6 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρουν βράση, μέχρι το σιρόπι να δέσει. Σουρώνω το καυτό σιρόπι και περιχύνω τον χλιαρό μπακλαβά.

Keywords: σουσαμομπακλαβας

Σας ευχαριστώ!