Print Options:

Σολομός με γλάσο σόγιας και κινόα με λαχανικά και πορτοκάλι

Ratings 5 from 1 votes
Cooking Method
Time
Prep Time: 30 min Cook Time: 10 min Rest Time: 30 min Total Time: 1 hr 10 mins
Servings 4
Υλικά
    Για το σολομό
  • 4 φέτες (ή 4 φιλέτα) σολομού, φρέσκες ή κατεψυγμένες, βάρους περίπου 200 γρ. η καθεμία
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • 2 αστεροειδείς γλυκάνισους
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • ½ κουτ. γλυκού κάρι
  • 2 κουτ. γλυκού μέλι
  • 100 ml σάλτσα σόγιας, κατά προτίμηση βιολογική
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας καλής ποιότητας ξίδι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για την κινόα
  • 180 γρ. κινόα λευκή
  • 1 μέτριο καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
  • 100 γρ. αρακά κατεψυγμένο
  • Τη φλοίδα από ½ ακέρωτο λεμόνι, κομμένη σε λεπτές λωρίδες
  • Τη φλοίδα από ½ ακέρωτο πορτοκάλι, κομμένη σε λεπτές λωρίδες
  • Χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • Τα φύλλα από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές λωρίδες
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Για το σολομό
  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το κύμινο, τον αστεροειδή γλυκάνισο, την πάπρικα, το κάρι, το μέλι, τη σάλτσα σόγιας, το ξίδι, το ελαιόλαδο, 100 ml νερό, αλάτι και πιπέρι και τα ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να διαλυθεί το μέλι. Αποσύρω από τη φωτιά, αδειάζω το μείγμα σε ένα μέτριο πυρίμαχο ταψάκι και βάζω εκεί τις φέτες ή τα φιλέτα του σολομού. Ανακατεύω με τα χέρια μου μέχρι να βραχούν καλά με το μείγμα και τα απλώνω στο ίδιο σκεύος, σε μονή στρώση. Σκεπάζω με διάφανη μεμβράνη και τα αφήνω στην άκρη για 30 λεπτά.

  2. Προθερμαίνω το γκριλ σε δυνατή φωτιά και λαδώνω ένα μέτριο ταψάκι.
    Στραγγίζω τις φέτες (ή τα φιλέτα) σολομού από τη μαρινάδα τους, τα σκουπίζω με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα απλώνω στο ταψάκι, σε μονή στρώση. Τα ψήνω σε ένα από τα ψηλά ράφια του φούρνου, για 10 λεπτά περίπου, χωρίς να τα γυρίσω, μέχρι να ροδίσουν.

  3. Αδειάζω την μαρινάδα στο κατσαρολάκι και μαγειρεύω μέχρι να δημιουργηθεί ένα πηχτό γλάσο. Βγάζω τα φιλέτα από το φούρνο και τα αλείφω με το γλάσο.

  4. Για την κινόα
  5. Ξεπλένω με άφθονο, τρεχούμενο νερό την κινόα και την βάζω σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτω 2 φλιτζάνια νερό, σκεπάζω την κατσαρόλα και βράζω σε χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν όλο το νερό. Αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω την κινόα σκεπασμένη για άλλα 5 λεπτά.

  6. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, ρίχνω τα καρότα, τον αρακά, τις φλοίδες από το πορτοκάλι και το λεμόνι και σοτάρω για 4-5 λεπτά. Αλατοπιπερώνω και σβήνω με το χυμό πορτοκαλιού, προσθέτω ½ φλιτζάνι νερό και αφήνω τα λαχανικά να μαγειρευτούν για 10 λεπτά μέχρι να στεγνώσουν. Προσθέτω τις λωρίδες από τα φρέσκα κρεμμυδάκια, την κινόα, αλάτι και πιπέρι και ανακινώ το τηγάνι.

  7. Σερβίρω στα πιάτα την κινόα και από πάνω τοποθετώ από ένα φιλέτο γλασσαρισμένο σολομό.

Keywords: σολομός με γλάσο σόγιας,κινόα με λαχανικά,πορτοκάλι

Σας ευχαριστώ!