Print Options:

Σιροπιαστό κέικ σοκολάτας με ελαιόλαδο

Σιροπιαστό κέικ σοκολάτας με ελαιόλαδο
Cooking Method
Time
Prep Time: 15 mins Cook Time: 45 mins Total Time: 1 hr
Cooking Temp 170  °C
Servings 10
Υλικά
  • 200 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο LASITIA + επιπλέον για το ταψί
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 15 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 45 γρ. κακάο άγλυκο
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 230 ml γάλα
  • 5 αυγά
  • Για το σιρόπι
  • 750 ml νερό
  • 450 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. κουβερτούρα
  • 1 ξύλο κανέλα
  • Για την επικάλυψη (προαιρετικά)
  • 100 γρ. κουβερτούρα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
    Για το σιρόπι
  1. Βάζω τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα σε ένα κατσαρολάκι και βράζω για 3 λεπτά (από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός). Αποσύρω από τη φωτιά και ρίχνω την κουβερτούρα. Ανακατεύω καλά για να λιώσει.

  2. Για το κέικ
  3. Βάζω σε ένα μπολ τα αυγά και τη ζάχαρη και χτυπάω με το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Προσθέτω το γάλα και το ελαιόλαδο και ανακατεύω για να ενσωματωθεί στο μείγμα.

  4. Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίζω μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο. Προσθέτω το υγρό μείγμα και ανακατεύω απαλά με το σύρμα.

  5. Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C αερόθερμο. Λαδώνω καλά ένα ταψάκι 22x33 εκ., στρώνω με αντικολλητικό χαρτί και αδειάζω εκεί το μείγμα. Ισιώνω καλά με μια σπάτουλα και ψήνω στο φούρνο για 40-45 λεπτά.

  6. Βγάζω το κέικ από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει εντελώς.
    Με ένα ξύλινο σουβλί, κάνω διάσπαρτα μικρές τρύπες στην επιφάνεια του κέικ. Ραντίζω με το καυτό σιρόπι. Το αφήνω να απορροφήσει όλο το σιρόπι και επικαλύπτω με το γλάσο.

  7. Για το γλάσο
  8. Σιροπιαστό κέικ σοκολάτας με ελαιόλαδο

    Σπάω την σοκολάτα σε ένα μπολ. Βάζω την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι και την ζεσταίνω μέχρι να ξεκινήσει ο βρασμός. Αποσύρω από τη φωτιά και ρίχνω την καυτή κρέμα στη σοκολάτα. Αφήνω για 1 λεπτό και ανακατεύω καλά.

Σας ευχαριστώ!