Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Πασχαλιάτικη πίτα με σέσκουλα

Πασχαλινή πίτα με σέσκουλα και αυγά, πανεύκολη

Εύκολη πίτα με σέσκουλα και αυγά, πασχαλινή. Μπορείτε να την φτιάξετε και με σπανάκι ή και ανάμεικτα χορταρικά που θα βρείτε στη λαϊκή.

Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 50 λεπ Rest Time: 1 λεπ Total Time: 1 ώρα 21 λεπτά.
Servings 6
Best Season Άνοιξη
Υλικά
  • 2 φύλλα σφολιάτα (Η Ντίνα συστήνει φύλλο σφολιάτας από τη Ζύμη Ψαχνών)
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το άλειμμα
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κιλό σέσκουλα (χοντροκομμένα)
  • 3 κλωναράκια σέλερι, ψιλοκομμένα
  • ¼ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ¼ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • ½ κουτ. γλυκού τζίντζερ, σκόνη
  • ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σκόνη
  • 250 γραμμάρια κατίκι Δομοκού
  • 100 γραμμάρια κασέρι πικάντικο (τριμμένο)
  • 8 αυγά
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Προθέρμανση

    Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C αερόθερμο. Λαδώνω καλά μια φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση. Απλώνω το πρώτο φύλλο σφολιάτας στον πάγκο και το κόβω με ένα μαχαίρι σε 6 φαρδιές λωρίδες. Τις μεταφέρω στην άκρη και απλώνω και το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Κόβω από αυτό, 2 ακόμη λωρίδες, περίπου ίδιου φάρδους με τις προηγούμενες. Κρατάω το μεγάλο κομμάτι στην άκρη.

  2. Λάδωμα

    Λαδώνω καλά μια φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση και τοποθετώ τις 8 λωρίδες σφολιάτας έτσι ώστε να καλύψω καλά τα τοιχώματα, τη βάση αλλά και την προεξοχή που υπάρχει στο κέντρο (τρύπα).

  3. Σωτάρισμα

    Σε ένα μεγάλο γουόκ βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά. Ρίχνω το κρεμμύδι και το σέλερι, αλατίζω και σοτάρω για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω τα σέσκουλα και συνεχίζω το σοτάρισμα για 5-6 λεπτά ακόμη μέχρι να μαλακώσουν και να χάσουν τον όγκο τους. Αποσύρω από τη φωτιά και τα αφήνω να κρυώσουν. Μεταφέρω τη γέμιση σε ψιλό σουρωτήρι και αφήνω να αποβάλει τα υγρά της.

  4. Ανακάτεμα

    Μεταφέρω τα σέσκουλα σε ένα μπολ και προσθέτω το κατίκι, τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά, 3 αυγά ελαφρά χτυπημένα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύω καλά. Αδειάζω τη γέμιση στη φόρμα και ισιώνω με ένα κουτάλι. Με το κουτάλι, δημιουργώ 5 τρύπες στο μέγεθος ενός αυγού. Σπάω τα 5 αυγά μέσα στις τρύπες και σκεπάζω με το τετράγωνο φύλλο σφολιάτας που έχω κρατήσει στην άκρη, φροντίζοντας να το ενώσω με τα κάτω φύλλα που εξέχουν από τη φόρμα.

  5. Ψήσιμο

    Ψήνω στο φούρνο για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Αφήνω την πίτα να μισοκρυώσει πριν την ξεφορμάρω.

Note

Η Ντίνα συστήνει να χρησιμοποιήσετε φύλλο σφολιάτας από την Ζύμη Ψαχνών!

Keywords: πασχαλινή πίτα, πίτα με σέσκουλα, πίτα με αυγά

Σας ευχαριστώ!