Print Options:

Σαρδέλες στο φούρνο σε στρώμα καρότου

Σαρδέλες στο φούρνο σε στρώμα καρότου
Cooking Method
Δυσκολία Beginner
Time
Prep Time: 20 20 mins Cook Time: 20 20 mins Total Time: 40 mins
Servings 4
Υλικά
    Για τις σαρδέλες
  • 1 κιλό χοντρές σαρδέλες
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • ½ κουτ. γλυκού πιπέρι μαύρο
  • 2 κουτ. σούπας ξύδι
  • Για το ταψί
  • 1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 2 καρότα
  • 4 γαρύφαλα
  • 4 μπαχάρια
  • 300 ml σάλτσα ντομάτας
  • 60 γρ. σταφίδες
  • ½ ματσάκι άνηθο, ψικοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Επιπλέον ελαιόλαδο για το ψήσιμο
  • Άνηθο ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
    Για τις σαρδέλες
  1. Καθαρίζω τις σαρδέλες. Κόβω πρώτα το κεφάλι και το τραβάω προς τα κάτω έτσι ώστε να αφαιρέσω και τα εντόσθια. Ξεπλένω καλά τις σαρδέλες με τρεχούμενο νερό και τις βάζω σε ένα μπολ. Προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύω και τις σκεπάζω με μεμβράνη. Αφήνω τις σαρδέλες να μαριναριστούν μέχρι να ετοιμάσω τα άλλα υλικά.

  2. Για το ταψί
  3. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα κόβω σε λεπτά φετάκια. Καθαρίζω τα καρότα και τα τρίβω στο χοντρό του τρίφτη.

  4. Βάζω το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Ρίχνω τα μπαχάρια και τα «καίω» για 30 δευτερόλεπτα να βγάλουν τα αρώματά τους. Ρίχνω τα κρεμμύδια αλατίζω και σοτάρω για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω τα καρότα, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύω για 3 λεπτά. Προσθέτω τη σάλτσα ντομάτας, τις σταφίδες και τον άνηθο και ανακατεύω για 1-2 λεπτά.

  5. Σαρδέλες στο φούρνο σε στρώμα καρότου

    Αδειάζω το μείγμα σε ένα ταψάκι, το απλώνω καλά και τοποθετώ τις σαρδέλες επάνω στα λαχανικά. Περιχύνω με λίγο ελαιόλαδο ακόμη και σκεπάζω το ταψάκι με αλουμινόχαρτο και ψήνω στο φούρνο για 20 λεπτά.

Keywords: σαρδέλες, καρότο, σάλτσα ντομάτας, εύκολο, καλοκαιρινό, γρήγορο, ψάρι,

Σας ευχαριστώ!