Πλένω τις ντομάτες και τις κόβω σε λεπτές, στρογγυλές φέτες. Καθαρίζω το αβοκάντο και το αχλάδι τα κόβω σε λεπτές φέτες και τα ραντίζω με το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Στρώνω τις ντομάτες, το αβοκάντο, το αχλάδι σε μια πιατέλα. Σκορπίζω την γραβιέρα και τα φύλλα βασιλικού και ραντίζω με την βινεγκρέτ. Σερβίρω αμέσως.
Καθαρίζω το αβοκάντο, το κόβω σε μικρά κομμάτια και το ρίχνω στο μπλέντερ. Προσθέτω το ξύδι, το χυμό λεμονιού, το μέλι, αλάτι και πιπέρι και ξεκινάω να τα πολτοποιώ προσθέτοντας σταδιακά το ελαιόλαδο μέχρι να δημιουργηθεί μια κρεμμώδης σάλτσα. Ραντίζω την σαλάτα και σερβίρω.
Σας ευχαριστώ!