Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Ρολό χοιρινό με μανταρίνι και πατάτες

Ρολό χοιρινό με μανταρίνι και πατάτες
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 20 λεπ Cook Time: 100 λεπ Total Time: 2 ώρες
Servings 6
Υλικά
  • 1 ρολό χοιρινό, από μπούτι, περίπου 2 κιλά (ζητήστε από το χασάπη σας να σας το ανοίξει για ρολό)
  • 1 πράσο, κομμένο σε κομμάτια
  • 1 κιλό πατατούλες μικρές, πλυμμένες ολόκληρες
  • 1 μεγάλη γλυκοπατάτα, κομμένη σε μέτρια κομμάτια
  • 4 μανταρίνια κομμένα στα τέσσερα
  • 1 μεγάλο πορτοκάλι, κομμένο σε χοντρές φέτες
  • Άνιθο, ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
  • Για τη γέμιση
  • 200 γρ. μπέικον, σε φέτες
  • 200 γρ. γραβιέρα Κρήτης, σε μπαστουνάκια
  • 60 γρ. μουστάρδα πικάντικη
  • 50 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • Ξύσμα από 1 ακέρωτο μανταρίνι
  • 1 κουτ. γλυκού σκόρδο, σκόνη
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το ψήσιμο
  • 100 γρ. μουστάρδα πικάντικη
  • 150 ml χυμό μανταρίνι
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό, μαλακωμένο
  • 300 ml ζωμό κρέατος
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Απλώνω το κρέας επάνω σε ένα αντικολλητικό χαρτί, το σκουπίζω καλά, το αλατοπιπερώνω και το απλώνω μπροστά μου με το δέρμα προς τα κάτω.

  2. Για τη γέμιση
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύω τη μουστάρδα, το λιωμένο βούτυρο, το ξύσμα, το σκόρδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αλείφω με το μείγμα όλο το κρέας από την εσωτερική μεριά και στρώνω το μπέικον. Τοποθετώ τα μπαστουνάκια γραβιέρα στο κέντρο και με τη βοήθεια του αντικολλητικού χαρτιού τυλίγω σε σφιχτό ρολό. Δένω με σπάγγο μαγειρικής και τοποθετώ το ρολό σε μια γάστρα ή βαθύ ταψί. Σκορπίζω ολόγυρα τις πατάτες, τη γλυκοπατάτα, το πράσο, τα μανταρίνια και το πορτοκάλι.

  4. Για το ψήσιμο
  5. Βάζω όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύω καλά. Αδειάζω όλο το μείγμα μέσα στη γάστρα για να βραχούν καλά το ρολό και τα λαχανικά. Σκεπάζω τη γάστρα με το καπάκι της ή με αλουμινόχαρτο και ψήνω στο φούρνο για 1½ ώρα. Αφαιρώ το καπάκι (ή το αλουμινόχαρτο), δυναμώνω τη φωτιά στους 200°C και ψήνω για 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά το ρολό.

  6. Σερβίρω το ρολό κομμένο σε χοντρές φέτες συνοδεύοντάς το με τα λαχανικά και πασπαλίζω με λίγο άνηθο.

Keywords: ρολό χοιρινό με μανταρίνι,πατάτες

Σας ευχαριστώ!