Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Ριζότο φούρνου με μελιτζάνα και μοτσαρέλα

Ριζότο φούρνου με μελιτζάνα και μοτσαρέλα
Cooking Method ,
Cuisine
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 20 λεπ Total Time: 50 λεπτά.
Servings 6
Υλικά
  • 400 γρ. ρύζι αρμπόριο ή Καρολίνα Σερρών
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο Lurpak
  • 400 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 1.200 ml ζωμό λαχανικών, καυτό
  • 2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε μικρούς κύβους
  • 400 γρ. μοτσαρέλα Arla, τριμμένη
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 10-12 φύλλα βασιλικού
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για την κρέμα
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο Lurpak
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 ml γάλα
  • 80 γρ. σκληρό τυρί Δανίας Arla, τριμμένο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Για την κρέμα
  1. Βάζω το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι να λιώσει. Ρίχνω πασπαλιστά το αλεύρι και καβουρδίζω για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας. Προσθέτω το γάλα και ανακατεύω με το σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρω από τη φωτιά, αλατοπιπερώνω και προσθέτω το τυρί. Ανακατεύω και αφήνω στην άκρη.

  2. Για το ριζότο
  3. Σε ένα αντικολλητικό γουόκ βάζω λίγο ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω τους κύβους μελιτζάνας, αλατίζω και σοτάρω μέχρι να ροδίσουν (περίπου 10 λεπτά). Αποσύρω από τη φωτιά, μεταφέρω τις μελιτζάνες σε ένα μπολ και επαναφέρω το γουόκ στη φωτιά.

  4. Βάζω το βούτυρο να ζεσταθεί και ρίχνω το κρεμμύδι. Αλατίζω και σοτάρω για 2 λεπτά. Προσθέτω το ρύζι και συνεχίζω το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμη. Προσθέτω τη σάλτσα ντομάτας, τον πελτέ και 2 κουτάλες από τον καυτό ζωμό. Μαγειρεύω το ρύζι μέχρι να απορροφήσει τα υγρά συνεχίζοντας να προσθέτω ζωμό κάθε φορά που στεγνώνει. Μαγειρεύω για 20 λεπτά και αποσύρω από τη φωτιά φροντίζοντας να υπάρχει είναι αρκετά ζουμερό το ριζότο. Προσθέτω το βασιλικό και τις μισές σοταρισμένες μελιτζάνες και αφήνω στην άκρη.

  5. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C αερόθερμο. Βουτυρώνω ελαφρά ένα πυρίμαχο σκεύος. Αδειάζω το μισό ριζότο στο σκεύος και ισιώνω με ένα κουτάλι. Σκορπίζω τη μισή μοτσαρέλα και καλύπτω το υπόλοιπο ριζότο. Σκεπάζω με την κρέμα, τις υπόλοιπες μελιτζάνες και την υπόλοιπη μοτσαρέλα.
    Ψήνω στο φούρνο για 20 λεπτά.

Keywords: ριζοτο, μοτσαρελα, μελιτζανα,

Σας ευχαριστώ!