Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

ριγκατόνι alla norma

Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Cuisine
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 20 λεπ Cook Time: 25 λεπ Rest Time: 1 λεπ Total Time: 46 λεπτά.
Servings 4
Best Season Για όλες τις εποχές
Περιγραφή
DR ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ Μια γευστικότατη πρόταση της Ντίνας Νικολάου. Τα ριγατόνι είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, σίδηρο, σελήνιο, φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Θιαμίνη, Ριβοφλαβίνη, Νιασίνη, φολικό οξύ), ενώ περιέχουν ελάχιστα λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο. Οι ντομάτες προσφέρουν αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση ενώ προστατεύουν τον οργανισμό από τα φαινόμενα γήρανσης και από καρδιαγγειακές παθήσεις. Τέλος, η πρόταση αυτή, λόγω του τυριού Δανίας, προσφέρει ασβέστιο, που συμβάλλει στην καλή λειτουργία της σκελετικής δομής.
Υλικά
    Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:
  • 500 γρ. ριγατόνι ΗΛΙΟΣ
  • 750 γρ. μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε κύβους 1-2 εκ. και τα στενότερα μέρη κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 8 πομοντόρια, ψιλοκομμένα
  • 4 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 50 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 8 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. Arla σκληρό τυρί Δανίας, τριμμένο
  • ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο, γλυκό
  • Αλάτι θαλασσινό
  • Χοντροτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
    Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε είναι:
  1. blankΣε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζω τα ριγκατόνι αλ ντέντε.
  2. blankΣε ένα μεγάλο τηγάνι βάζω το μισό βούτυρο και το μισό ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά τηγανίζω τις φέτες μελιτζάνας μέχρι να ροδίσουν. Τις βγάζω και τις αφήνω σε πιάτο στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί να στραγγίξουν. Επαναφέρω το τηγάνι στη φωτιά και ρίχνω τους κύβους μελιτζάνας και τους σοτάρω για 6-8 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά. Αδειάζω τους κύβους σε ένα άλλο πιάτο. Τέλος, ρίχνω τα ντοματίνια με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω και τα αφήνω να ροδίσουν. Τα βγάζω και τα αφήνω στην άκρη.
  3. blankΡίχνω στο τηγάνι το υπόλοιπο βούτυρο και ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθούν ρίχνω το σκόρδο και σοτάρω για 1 λεπτό. Προσθέτω τις ψιλοκομμένες ντομάτες ντομάτες και το μισό βασιλικό, αλατοπιπερώνω και μαγειρεύω για 15 λεπτά. Ρίχνω τα βρασμένα ριγκατόνι, τους κύβους μελιτζάνας και το μισό τριμμένο τυρί και ανακινώ.
  4. blankΜοιράζω το φαγητό στα πιάτα και σκορπίζω τις φέτες μελιτζάνας, τα ντοματίνια, τα υπόλοιπα φύλλα βασιλικού και το υπόλοιπο τυρί. Πασπαλίζω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρω αμέσως.
Διατροφικά Στοιχεία

Μέγεθος μεριδίων 1

Μερίδες 4


Ποσότητα ανά μερίδα
Θερμίδες 200
Θερμίδες απο λίπη 1
% Ημερήσια Τιμή *
Ολικά λίπη 1g2%
Κορεσμένα λίπη 1g5%
Τρανς λιπαρά 1g
Χοληστερόλη 1mg1%
Νάτριο 1mg1%
Ποτάσσιο 1mg1%
Ολικοί Υδατάνθρακες 1g1%
Φυτικές Ίνες 1g4%
Σάκχαρα 1g
Πρωτεϊνη 1g2%

Βιταμίνη Α 1%
Βιταμίνη C 1%
Ασβέστιο 1%
Σίδηρο 1%
Βιταμίνη D 1%
Βιταμίνη Ε 1%
Βιταμίνη Κ 1%
Θιαμίνη 1%
Ριβοφλαβίνη (Β2) 1%
Νιασίνη 1%
Βιταμίνη Β6 1%
Φυλλικό οξύ 1%
Βιταμίνη Β12 1%
Βιταμίνη Η (Β7) 1%
Παντοθενικό Οξύ (Β5) 1%
Φώσφορος 1%
Ιώδιο 1%
Μαγνήσιο %
Ψευδάργυρος %
Σελήνιο 1%
Χαλκός 1%
Μαγγάνιο 1%
Χρώμιο 1%
Μολυβδαίνιο 1%
Χλωρίδιο 1%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs / Οι εκατοστιαίες ημερήσιες τιμές βασίζονται σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων. Η ημερήσια αξία σας μπορεί να είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη ανάλογα με τις ανάγκες σας σε θερμίδες.

Keywords: ριγκατόνι alla norma

Σας ευχαριστώ!