Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Ρεβίθια κοκκινιστά στο φούρνο με φινόκιο

Ρεβίθια κοκκινιστά στο φούρνο με φινόκιο
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 50 λεπ Cook Time: 1 ώρα Rest Time: 12 ώρα Total Time: 13 ώρες 50 λεπτά.
Servings 4
Υλικά
  • 500 γρ. ρεβίθια, αποφλοιωμένα
  • 1 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας σόδα μαγειρική
  • 500 γρ. τριμμένες τομάτες ΚΥΚΝΟΣ
  • 1 κουτ. σούπας τοματοπολτός διπλής συμπύκνωσης, ΚΥΚΝΟΣ
  • 400 ml ζωμό λαχανικών ή νερό
  • 1 κουτ. σούπας μαραθόσπορο
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε χονδρά καρέ
  • 1 φινόκιο καθαρισμένο από τις χοντρές ίνες, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
  • 1 ματσάκι μάραθο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Μουσκεύω αποβραδίς τα ρεβίθια σε άφθονο κρύο νερό με το χοντρό αλάτι. Την επόμενη ημέρα, προσθέτω στο νερό, τη σόδα και τα αφήνω για 10 λεπτά. Αδειάζω τα ρεβίθια σε ένα σουρωτήρι και τα ξεπλένω καλά με άφθονο, τρεχούμενο νερό. Βάζω τα καθαρά ρεβίθια σε μια κατσαρόλα με νερό και τα βράζω για 40 λεπτά. Τα σουρώνω και τα μεταφέρω σε ένα ταψάκι.
    Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις.

  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω τα κρεμμύδια και το φινόκιο, αλατίζω και σοτάρω για 5 λεπτά μέχρι να μαραθούν. Προσθέτω τις τριμμένες ντομάτες, τον τοματοπολτό, τον ζωμό λαχανικών, τον μαραθόσπορο, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και μόλις πάρει βράση η σάλτσα την αδειάζω στο ταψάκι με τα ρεβίθια. Ανακατεύω απαλά και μεταφέρω στο φούρνο. Ψήνω τα ρεβίθια για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν εντελώς και να μελώσει η σάλτσα. Αποσύρω από το φούρνο και πασπαλίζω με το φρέσκο μάραθο.

Note

DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Τα ρεβίθια αποτελούν ιδανική επιλογή για τη vegan διατροφή καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, φολικό οξύ και μαγγάνιο. Αποτελούν πηγή σιδήρου ενώ παράλληλα θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ο συνδυασμός τους με την τριμμένη τομάτα και τον τοματοπολτό απογειώνουν τη διατροφική αξία του πιάτου παρέχοντας άφθονο λυκοπένιο. Το λυκοπένιο έχει αποδειχθεί πως είναι περισσότερο βιοδιαθέσιμο στην σάλτσα ντομάτας από ότι στις ωμές ντομάτες. Ακόμα, πολλές έρευνες έχουν αναδείξει την αντικαρκινική δράση του. Συγκεκριμένα, μια μελέτη από την Ινδία, προτείνει την καθημερινή κατανάλωση 5γρ σάλτσα ντομάτας, δηλαδή μόλις 1 κ.γλ την ημέρα, καθώς παρατηρήθηκε πως οι ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του προστάτη που κατανάλωναν λυκοπένιο από σάλτσα ντομάτας για 2 χρόνια, μείωσαν τα επίπεδα PSA (αντιγόνο προστάτη) στον ορό. Τέλος, η τριμμένη τομάτα και ο τοματοπολτός διπλής συμπύκνωσης προσφέρουν κάλιο, φυλικό οξύ και την αντιοξειδωτική βιταμίνη C.

Keywords: ρεβίθια κοκκινιστά στο φούρνο με φινόκιο

Σας ευχαριστώ!