Print Options:

Ραβανί παραδοσιακό

Ραβανί παραδοσιακό
Cooking Method
Δυσκολία Beginner
Time
Prep Time: 20 20 mins Cook Time: 45 45 mins Total Time: 1 hr 5 mins
Cooking Temp 180  °C
Servings 10
Υλικά
  • 250 γρ. αιγοπρόβειο βούτυρο, μαλακωμένο
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • ξύσμα από ½ λεμόνι
  • 2-3 κομμάτια μαστίχα Χίου, κοπανισμένη στο γουδί με λίγη ζάχαρη
  • 130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 350 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • Για το σιρόπι
  • 900 ml νερό
  • 650 γρ. ζάχαρη
  • 3-4 φέτες λεμόνι
  • Έξτρα υλικά
  • Βούτυρο για το ταψί
  • Αλεύρι για το ταψί
Εκτέλεση
    Για το σιρόπι
  1. Βάζω όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βράζω σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά (από τη στιγμή που θα ξεκινήσει βρασμός). Αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει.

  2. Για το ραβανί
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ.

  4. Βάζω στον κάδο της κουζινομηχανής το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάω με το φτερό για 2-3 λεπτά. Χωρίς να σταματήσω το μίξερ προσθέτω ένα ένα τα αυγά ενώ συνεχίζω το χτύπημα για 3 λεπτά ακόμα.

  5. Ρίχνω στον κάδο το γιαούρτι, το ξύσμα λεμονιού και την μαστίχα. Δουλεύω για 1 λεπτό ακόμη με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
    Τέλος, ρίχνω τα στεγνά υλικά και ανακατεύω μέχρι να δημιουργηθεί ένα σφιχτό, ομοιογενές μείγμα.

  6. Προθερμαίνω το φούρνο στους 160°C αερόθερμο. Βουτυρώνω καλά και πασπαλίζω με αλεύρι ένα ταψάκι 22x33 εκ. Αδειάζω το μείγμα του ραβανί και ισιώνω με ένα κουτάλι. Ψήνω στο φούρνο για 40-45 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά.

  7. Ραβανί παραδοσιακό

    Βγάζω το ραβανί από το φούρνο και με ένα μαχαίρι κόβω σε κομμάτια. Ρίχνω το κρύο σιρόπι και το αφήνω για 6-8 ώρες μέχρι να το γλυκό να το απορροφήσει εντελώς.

Keywords: ραβανί, σιροπιαστό, παραδοσιακό, σιμιγδάλι, γιαούρτι, μαστίχα, λεμόνι,

Σας ευχαριστώ!