Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω με μια σπάτουλα το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει και να αποκτήσει μορφή κρέμας. Προσθέτω το αλάτι, τον κρόκο και το γάλα (ή το νερό) και συνεχίζω το ανακάτεμα μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά. Κοσκινίζω το αλεύρι επάνω από το μπολ με το βούτυρο, «δουλεύοντας» παράλληλα τα υλικά με τα δάχτυλά μου, ώστε να αποκτήσω μια ομοιογενή ζύμη. Την πλάθω σε μπάλα, την τυλίγω με διάφανη μεμβράνη και την βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον πριν την χρησιμοποιήσω.
Ξετυλίγω τη ζύμη και την αφήνω σε θερμοκρασία δωματίου για 15 λεπτά για να ζεσταθεί ελαφρώς και να μαλακώσει. Επάνω σε μια επίπεδη και ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγω με τον πλάστη σε φύλλο διαμέτρου 26-28 εκ., δηλαδή λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο της ταρτιέρας.
Βουτυρώνω μια ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκ. και στρώνω το φύλλο στο σκεύος, καλύπτοντας τα τοιχώματα. Με ένα πιρούνι τρυπάω τη ζύμη σε διάφορα σημεία, τη σκεπάζω και τη βάζω στο ψυγείο.
Ζεσταίνω ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και, χωρίς να προσθέσω λιπαρή ουσία, σοτάρω τα κυβάκια της πανσέτας (ή του μπέικον) για 3 λεπτά, μέχρι να λιώσει το λίπος τους. Στρώνω ένα κομμάτι απορροφητικό χαρτί σε ένα ρηχό πιάτο και με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρω εκεί τα κυβάκια πανσέτας ή μπέικον. Τα αφήνω για 5 λεπτά για να στραγγίξουν το περιττό λίπος και να κρυώσουν.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το σύρμα τα αυγά με το γάλα για περίπου 2 λεπτά. Σε άλλο μπολ ανακατεύω την κρέμα γάλακτος με το τυρί κρέμα και αδειάζω το μείγμα στο μπολ με τα αυγά. Προσθέτω την πανσέτα (ή το μπέικον), το ζαμπόν, το μισό μείγμα τυριών, το μπούκοβο, λίγο μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βγάζω από το ψυγείο την ταρτιέρα με τη ζύμη, αφαιρώ τη μεμβράνη και αδειάζω το μείγμα της γέμισης στο εσωτερικό της ταρτιέρας. Πασπαλίζω με το υπόλοιπο τυρί και ψήνω την Κις Λορέν στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 45 λεπτά.
Τη σερβίρω ζεστή ή χλιαρή και τη συνοδεύω με πράσινη σαλάτα.
DR ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Οι κις λορέν αποτελούν τις πιο διαδεδομένες τάρτες κι αναπόσπαστο κομμάτι της Γαλλικής Κουζίνας. Μπορούν να καταναλωθούν ως κύριο γεύμα αφού οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας που προσφέρουν τα αυγά, η χοιρινή πανσέτα, το χοιρινό ζαμπόν και τα τυριά, θα σας κρατήσουν χορτάτους για ώρα. Ακόμα, η κρέμα γάλακτος και το βούτυρο περιέχουν όλες τις βιταμίνες και την θρεπτική άξια του αγελαδινού γάλακτος, δηλαδή πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες Α,B1,B2,B6,C, ασβέστιο, νάτριο και φωσφόρο. Στο θρεπτικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και την φανταστική γεύση που προκύπτει από την ανάμιξη μοναδικών τροφίμων με υψηλή διατροφική αξία.
Σας ευχαριστώ!