Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Ψάρι ψημένο σε κρούστα αλατιού

Ψάρι ψημένο σε κρούστα αλατιού
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 15 λεπ Cook Time: 30 λεπ Total Time: 45 λεπτά.
Servings 2
Υλικά
 • 1 μεγάλο λαβράκι (ή τσιπούρα), βάρους περίπου 1 κιλού, καθαρισμένο από τα εντόσθια, αλλά όχι από τα λέπια (τα λέπια είναι η «ασπίδα» που θα προστατέψει το ψάρι όταν θα το τυλίξετε στο αλάτι, ώστε να μην το απορροφήσει η σάρκα του)
 • 2½ κιλά χονδρό θαλασσινό αλάτι
 • 8 ασπράδια από βιολογικά αυγά
 • 1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο
 • 1 φύλλο δάφνης
 • 3 – 4 κλαράκια μαϊντανός
 • ½ βιολογικό και ακέρωτο λεμόνι, κομμένο σε λεπτά φετάκια
Εκτέλεση
 1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 220 C.
  Σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ ανακατεύω το αλάτι και τα ασπράδια, μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα σαν λάσπη.

 2. Πλένω και σκουπίζω καλά το ψάρι και βάζω στην κοιλιά του το κλαράκι του δεντρολίβανου, το δαφνόφυλλο, το μαϊντανό και τις φετούλες λεμονιού.

 3. Στρώνω με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου (ή ένα μεγάλο ταψί) και στο κέντρο της αδειάζω το μισό μείγμα αλατιού, δίνοντας του με τα χέρια μου μακρόστενο σχήμα, σαν φραντζόλα ψωμιού. Ακουμπάω εκεί το ψάρι και αδειάζω επάνω του το υπόλοιπο μείγμα αλατιού. Με τις παλάμες το καλύπτω καλά με το μείγμα, φροντίζοντας να μην μείνουν κενά.

 4. Βάζω τη λαμαρίνα (ή το ταψί) στο φούρνο και ψήνω το ψάρι για 25 - 30 λεπτά. Στο διάστημα αυτό, το ψαχνό του θα έχει ψηθεί τέλεια, παραμένοντας ταυτόχρονα ζουμερό και αφράτο, προστατευμένο από την κρούστα του αλατιού, η οποία έχει αποκτήσει ένα ανοιχτό καστανό χρώμα και είναι σκληρή σαν πέτρα.

 5. Αφήνω τα ψάρι να κρυώσει για 4 - 5 λεπτά και μετά σπάζω προσεκτικά ένα κομμάτι από τη σκληρή κρούστα αλατιού. Προσεκτικά, την αφαιρώ κομμάτι-κομμάτι, συμπαρασύροντας συχνά και το δέρμα του ψαριού που έχει κολλήσει πάνω –προσέχω πάντως να αφαιρώ τα κομμάτια με ήπιες κινήσεις, ώστε να μην πέσουν λέπια πάνω στο ψαχνό). Όπου το δέρμα δεν έχει αποκολληθεί, το τραβάω με προσοχή.
  Ξεψαχνίζω το ψάρι και σερβίρω αμέσως, συνοδεύοντας με βλίτα βραστά και ντοματοσαλάτα απλή.

Keywords: ψάρι ψημένο σε κρούστα αλατιού

Σας ευχαριστώ!