Σε ένα μπολ ανακατεύω τα δύο ξίδια, προσθέτω το πετιμέζι (ή το μέλι), αλάτι και πιπέρι και χτυπάω καλά με ένα πιρούνι. Ρίχνω το ελαιόλαδο, σταδιακά, χτυπώντας με το πιρούνι, μέχρι να φτιάξω μια δεμένη και λεία βινεγκρέτ.
Σε ένα μεγάλο μπολ ή σαλατιέρα βάζω το μαρούλι, τη ρόκα, το κρεμμύδι και το μαϊντανό και ανακατεύω καλά με τα χέρια. Προσθέτω τις σταφίδες (ή τα κράνμπερι ή τα κράνα) και τα αμύγδαλα (ή τα φουντούκια) και περιχύνω με το ντρέσινγκ.
Ανακατεύω και σερβίρω.
Σας ευχαριστώ!