Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Πουρές δίχρωμος κολοκύθας-πατάτας

Πουρές δίχρωμος κολοκύθας-πατάτας
<!-- [lt_recipe name=|ΠΟΥΡΕΣ ΔΙΧΡΩΜΟΣ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ-ΠΑΤΑΤΑΣ| servings=|4| prep_time=|20M| cook_time=|1H| summary=|Η κολοκύθα έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε λαϊκές αγορές και υπαίθριους πάγκους. Θα χρειαστούμε ένα μεγάλο, καλό μαχαίρι για να αφαιρέσουμε τη χονδρή και σκληρή φλούδα της και ένα κουτάλι για να ξύσουμε και να αφαιρέσουμε τα σπόρια και τις ίνες. Καθαρισμένη και κομμένη κολοκύθα βρίσκουμε και συσκευασμένη, σε καλά μανάβικα και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.| print=|yes| ingredients=|Για τον πουρέ πατάτας;1 κιλό μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, καλά πλυμένες, με τη φλούδα τους;200 ml φρέσκο γάλα;4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο;1 ματσάκι άνηθος (χωρίς τα χονδρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος;φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο;αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι;Για τον πουρέ κολοκύθας;1 κιλό ψίχα από γλυκιά κολοκύθα (θα χρειαστούμε 1½ κιλό ή περισσότερο, ακαθάριστη);4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο;½ κουτ. γλυκού γλυκάνισος, σε σκόνη;αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι;Για τη βινεγκρέτ μουστάρδας;100 ml ελαιόλαδο;2 κουτ. σούπας μηλόξιδο (ή ξίδι από λευκό κρασί);1 κουτ. γλυκού μουστάρδα, πικάντικη;αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι| ]Πουρές πατάτας: Βάζω τις πατάτες με μια κατσαρόλα με άφθονο κρύο και αλατισμένο νερό και τις βράζω για 40 – 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις αφήνω να κρυώσουν ελαφρώς, τις ξεφλουδίζω και τις πολτοποιώ με το μύλο λαχανικών, ή με ένα πιρούνι ή με το πρες πουρέ (αποφεύγω το μούλτι γιατί ο πουρές θα γίνει κολλώδης).;Προσθέτω το ζεστό γάλα και το ελαιόλαδο, ανακατεύω καλά με μια ελαστική σπάτουλα (ή με μια ξύλινη κουτάλα) και ρίχνω τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Ανακατεύω καλά.;Πουρές κολοκύθας: Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω την ψίχα της κολοκύθας σε μέτρια κομμάτια και τα βάζω σε μια κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό. Αλατίζω και βράζω σε μέτρια φωτιά για 25 – 30 λεπτά ή μέχρι η κολοκύθα να μαλακώσει.;Τη στραγγίζω, τη σκουπίζω καλά και τη λιώνω με τον ίδιο τρόπο που έλιωσα τις πατάτες. Αδειάζω τον πουρέ σε ένα ψιλό σουρωτήρι-σήτα και τον αφήνω για 30 λεπτά, για να στραγγίξει καλά. Τον μεταφέρω σε ένα μπολ, προσθέτω το ελαιόλαδο, το γλυκάνισο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά.;Αφήνω τους δύο πουρέδες να κρυώσουν.;Ντρέσινγκ: Βάζουμε όλα τα υλικά του σε ένα μπολ, τα χτυπάμε καλά με ένα πιρούνι και νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι.;Μοιράζω τους πουρέδες σε πιάτα και τους περιχύνω με το ντρέσινγκ. Σερβίρω αμέσως.[/lt_recipe] -->
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 20 λεπ Cook Time: 1 ώρα Total Time: 1 ώρα 20 λεπτά.
Servings 4
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
    Για τον πουρέ πατάτας
  • 1 κιλό μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, καλά πλυμένες, με τη φλούδα τους
  • 200 ml φρέσκο γάλα
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι άνηθος (χωρίς τα χονδρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος
  • φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τον πουρέ κολοκύθας
  • 1 κιλό ψίχα από γλυκιά κολοκύθα (θα χρειαστούμε 1½ κιλό ή περισσότερο, ακαθάριστη)
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. γλυκού γλυκάνισος, σε σκόνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη βινεγκρέτ μουστάρδας
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας μηλόξιδο (ή ξίδι από λευκό κρασί)
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα, πικάντικη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Πουρές πατάτας
  1. Βάζω τις πατάτες με μια κατσαρόλα με άφθονο κρύο και αλατισμένο νερό και τις βράζω για 40 - 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις αφήνω να κρυώσουν ελαφρώς, τις ξεφλουδίζω και τις πολτοποιώ με το μύλο λαχανικών, ή με ένα πιρούνι ή με το πρες πουρέ (αποφεύγω το μούλτι γιατί ο πουρές θα γίνει κολλώδης).

  2. Προσθέτω το ζεστό γάλα και το ελαιόλαδο, ανακατεύω καλά με μια ελαστική σπάτουλα (ή με μια ξύλινη κουτάλα) και ρίχνω τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Ανακατεύω καλά.

  3. Πουρές κολοκύθας
  4. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω την ψίχα της κολοκύθας σε μέτρια κομμάτια και τα βάζω σε μια κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό. Αλατίζω και βράζω σε μέτρια φωτιά για 25 - 30 λεπτά ή μέχρι η κολοκύθα να μαλακώσει.

  5. Τη στραγγίζω, τη σκουπίζω καλά και τη λιώνω με τον ίδιο τρόπο που έλιωσα τις πατάτες. Αδειάζω τον πουρέ σε ένα ψιλό σουρωτήρι-σήτα και τον αφήνω για 30 λεπτά, για να στραγγίξει καλά. Τον μεταφέρω σε ένα μπολ, προσθέτω το ελαιόλαδο, το γλυκάνισο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά.
    Αφήνω τους δύο πουρέδες να κρυώσουν.

  6. Ντρέσινγκ
  7. Βάζουμε όλα τα υλικά του σε ένα μπολ, τα χτυπάμε καλά με ένα πιρούνι και νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
    Μοιράζω τους πουρέδες σε πιάτα και τους περιχύνω με το ντρέσινγκ. Σερβίρω αμέσως.

Note

ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ

  • Αν θέλω να μετατρέψω αυτή τη σαλάτα σε νοστιμότατο κύριο πιάτο, προσθέτουμε 1 μέτρια κονσέρβα τόνου σε νερό, καλά στραγγισμένου, ή 130 γρ. βραστό ή καπνιστό χοιρινό ζαμπόν, κομμένο σε μικρά κομμάτια ή 150 γρ. βραστό φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, κομματιασμένο.
  • Μπορώ να δώσω έξτρα άρωμα στη σαλάτα με ένα από τα παρακάτω αρτύματα: λεπτοκομμένες φέτες ακέρωτου λεμονιού κομμένες στη μέση σαν μισοφέγγαρα, ή φιλέτα από μαρινάτο γαύρο τυλιγμένα σε ρολάκια, ή σφικτοβρασμένα αυγά κομμένα στα τέσσερα, ή καλής ποιότητας καρδιές αγκινάρας σε βαζάκι, στραγγισμένες, ή λίγα σοταρισμένα και καλά στραγγισμένα μανιτάρια, μπόλικο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.
Keywords: πουρες διχρωμος κολοκυθας-πατατας

Σας ευχαριστώ!