Print Options:

Κουλούρι Θεσσαλονίκης πολύσπορο

Ratings 4 from 1 votes
Cooking Method
Δυσκολία Beginner
Time
Prep Time: 20 20 mins Cook Time: 15 15 mins Rest Time: 30 30 hrs Total Time: 30 hrs 35 mins
Servings 10
Best Season Suitable throughout the year
Υλικά
  • 200 γρ. αλεύρι άσπρο, δυνατό
  • 300 γρ. αλεύρι πολύσπορο (θα το βρείτε σε όλους τους φούρνους αλλά και στα σούπερ μάρκετ)
  • 10 γρ. αλάτι ψιλό
  • 40 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 320 γρ. νερό
  • 40 γρ. μαγιά νωπή
  • Ηλιόσπορους ή άλλους σπόρους για την επιφάνεια
Εκτέλεση
  1. Ρίχνω όλα τα υλικά, εκτός από τη μαγιά, στον κάδο του μίξερ και δουλεύω τα υλικά για 10 λεπτά μέχρι να λιώσουν το αλάτι και η ζάχαρη και να ενωθούν όλα τα υλικά.

  2. Μετά το 10λεπτο και χωρίς να σταματήσω το μίξερ, θρυμματίζω την μαγιά μέσα στον κάδο και συνεχίζω το χτύπημα για άλλα 10 λεπτά μέχρι να «απορροφηθεί» η μαγιά και να δημιουργηθεί μια ζύμη μαλακή. Αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.

  3. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις.
    Κόβω σε κομμάτια των 80 γραμμαρίων και τα πλάθω σε κορδονάκια. Ενώνω τις άκρες του κορδονιού σε κύκλο και «ρολάρω» στο σημείο της ένωσης για να κολλήσει καλά.

  4. Βουτάω το κουλούρι σε μια λεκανίτσα με νερό και αμέσως μετά στους ηλιόσπορους φροντίζοντας να κολλήσουν αρκετά επάνω στο κουλούρι.
    Μεταφέρω τα κουλούρια σε λαμαρίνα (δίνοντας το κυκλικό τους σχήμα) και τα αφήνω για 20 λεπτά περίπου μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.

  5. Ψήνω τα κουλούρια για 15 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα αλλά να μην ξεροψηθούν.

Keywords: πολυσπορο κουλουρι θεσσαλονικης

Σας ευχαριστώ!