Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

πλαστός

πλαστός πίτα
<!-- [lt_recipe name=|ΠΛΑΣΤΟΣ| servings=|6-8| prep_time=|1H| cook_time=|45M| summary=|Ο πλαστός είναι παραδοσιακή πίτα που τη συναντάμε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το σπανάκι με ένα κιλό άγρια χόρτα.| print=|yes| ingredients=|Για το χυλό:;320 γρ. αλεύρι καλαμποκιού ΜΥΛΟΙ ΔΑΚΟΥ;3 αυγά;1 κ.γ. αλάτι;100 γρ. βούτυρο LURPAK;400 γρ. επιδόρπιο γάλακτος ARLA PROTEIN NATURAL ; 1 φλ. νερό;Για τη γέμιση:;1 κιλό σπανάκι, πλυμένο και στεγνωμένο;2 πράσα, ψιλοκομμένα;3 - 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα;1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο;150 γρ. μίγμα τριμμένων τυριών ARLA PASTA & GRATINAR;200 γρ. mozzarella τριμμένη ARLA;Αλάτι & πιπέρι| ]Για τη γέμιση: Σε μια λεκάνη βάζω το σπανάκι και τα πράσα, τα αλατοπιπερώνω και τα ανακατεύω για 4 - 5 λεπτά, τρίβοντάς τα ταυτόχρονα με τα χέρια μου, για να αλατιστούν παντού. Τα αφήνω για 20 λεπτά κατά μέρος. ;Στύβω με τα χέρια μου το σπανάκι για να απομακρύνω τα υγρά και προσθέτω τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το αυγό, τον άνηθο (ή το μάραθο) και ανακατεύω καλά.;Για την πίτα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. ;Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τα Arla protein, τα αυγά, το νερό, λίγο αλάτι και μπόλικο πιπέρι και χτυπάω με το σύρμα. Προσθέτω το καλαμποκάλευρο και ανακατεύω μέχρι να δημιουργηθεί ένας πυκνός χυλός. Προσθέτω τα χορταρικά και ανακατεύω. ; Βουτυρώνω καλά ένα μεγάλο ταψί 20x30 εκ., με το μισό βούτυρο και πασπαλίζω με λίγο καλαμποκάλευρο. Αδειάζω το μείγμα στο ταψί και με τα χέρια το απλώνω καλά. Σκορπίζω το μείγμα τυριών και τη μοτσαρέλα και σκορπίζω σε μικρά κομμάτια το υπόλοιπο βούτυρο.;Ψήνω την πίτα πλαστός για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει μια τραγανή, χρυσαφένια κρούστα.[/lt_recipe] -->

Παραδοσιακή πίτα που τη συναντάμε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το σπανάκι με ένα κιλό άγρια χόρτα.

Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 1 ώρα Cook Time: 45 λεπ Rest Time: 1 λεπ Total Time: 1 ώρα 46 λεπτά.
Servings 6
Best Season Για όλες τις εποχές
Περιγραφή
Ο πλαστός είναι παραδοσιακή πίτα που τη συναντάμε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το σπανάκι με ένα κιλό άγρια χόρτα.
Υλικά
    Για το χυλό:
    Για τη γέμιση:
    Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:
  • 320 γρ. αλεύρι καλαμποκιού ΜΥΛΟΙ ΔΑΚΟΥ
  • 3 αυγά
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 100 γρ. βούτυρο LURPAK
  • 400 γρ. επιδόρπιο γάλακτος ARLA PROTEIN NATURAL
  • 1 φλ. νερό
  • 1 κιλό σπανάκι, πλυμένο και στεγνωμένο
  • 2 πράσα, ψιλοκομμένα
  • 3 - 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. μίγμα τριμμένων τυριών ARLA PASTA & GRATINAR
  • 200 γρ. mozzarella τριμμένη ARLA
  • Αλάτι & πιπέρι
Οδηγίες
    Για τη γέμιση:
  1. blank Σε μια λεκάνη βάζω το σπανάκι και τα πράσα, τα αλατοπιπερώνω και τα ανακατεύω για 4 - 5 λεπτά, τρίβοντάς τα ταυτόχρονα με τα χέρια μου, για να αλατιστούν παντού. Τα αφήνω για 20 λεπτά κατά μέρος.
  2. blankΣτύβω με τα χέρια μου το σπανάκι για να απομακρύνω τα υγρά και προσθέτω τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το αυγό, τον άνηθο (ή το μάραθο) και ανακατεύω καλά.
  3. Για την πίτα:
  4. blank Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις.
  5. blankΣε ένα μεγάλο μπολ βάζω τα Arla protein, τα αυγά, το νερό, λίγο αλάτι και μπόλικο πιπέρι και χτυπάω με το σύρμα. Προσθέτω το καλαμποκάλευρο και ανακατεύω μέχρι να δημιουργηθεί ένας πυκνός χυλός. Προσθέτω τα χορταρικά και ανακατεύω.
  6. blank Βουτυρώνω καλά ένα μεγάλο ταψί 20x30 εκ., με το μισό βούτυρο και πασπαλίζω με λίγο καλαμποκάλευρο. Αδειάζω το μείγμα στο ταψί και με τα χέρια το απλώνω καλά. Σκορπίζω το μείγμα τυριών και τη μοτσαρέλα και σκορπίζω σε μικρά κομμάτια το υπόλοιπο βούτυρο.
  7. blankΨήνω την πίτα πλαστός για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει μια τραγανή, χρυσαφένια κρούστα.
Keywords: πλαστός

Σας ευχαριστώ!