Print Options:

Πλαστός με σπανάκι και καλαθάκι Λήμνου

Πλαστός με σπανάκι και καλαθάκι Λήμνου
Cooking Method
Time
Prep Time: 30 mins Cook Time: 45 mins Total Time: 1 hr 15 mins
Cooking Temp 180  °C
Servings 10
Υλικά
    Για το χυλό
  • 400 γρ. αλεύρι καλαμποκιού, ΜΥΛΟΙ ΔΑΚΟΥ
  • 2 αυγά
  • 400 ml σόδα (το αναψυκτικό)
  • 200 ml χλιαρό νερό
  • 50 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το λάδωμα του ταψιού
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη γέμιση
  • 800 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο και χοντροκομμένο
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. καλαθάκι Λήμνου, ΧΡΥΣΑΦΗΣ
  • 1 αυγό
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C αερόθερμο και λαδώνω γενναιόδωρα ένα ταψί διαμέτρου 22x33 εκ.

  2. Για τη γέμιση
  3. Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνω το σπανάκι, το αλατίζω και το «τρίβω» με τα χέρια μου για να μαραθεί και να πέσει ο όγκος του. Ρίχνω τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και το καλαθάκι Λήμνου κομμένο σε κύβους. Ραντίζω με το ελαιόλαδο και προσθέτω το γιαούρτι, το αυγό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύω καλά και αφήνω το μείγμα στην άκρη.

  4. Για το χυλό
  5. Βάζω το καλαμποκάλευρο σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτω το ελαιόλαδο και τα αυγά και ανακατεύω με το σύρμα. Ρίχνω τη σόδα, το χλιαρό νερό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά μέχρι να δημιουργηθεί ένας παχύρρευστος χυλός.

  6. Πλαστός με σπανάκι και καλαθάκι Λήμνου

    Αδειάζω στο ταψί τη μισή ποσότητα από το χυλό, στρώνω με τη σπάτουλα ώστε να καλύψει τον πυθμένα και από πάνω σκορπίζω ομοιόμορφα το μείγμα της γέμισης. Περιχύνω τη γέμιση με τον υπόλοιπο χυλό και ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνω για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει στην επιφάνεια και να ξεκολλάει στις άκρες από το ταψί.

Σας ευχαριστώ!