Print Options:

Πίτσα μεσογειακή με αλεύρι ολικής άλεσης

Πίτσα μεσογειακή με αλεύρι ολικής άλεσης
<!-- [lt_recipe name="ΠΙΤΣΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ" servings="2 πίτσες" prep_time="30M" cook_time="25M" total_time="20M" summary="Η ζύμη με αλεύρι ολικής άλεσης γίνεται πιο σφικτή, με έντονη γεύση και ροδίζει όμορφα. Είναι προτιμότερο να ψήσουμε τις δύο πίτσες ξεχωριτά (τη μία μετά την άλλη) και όχι μαζί, τη μία κάτω από την άλλη, για να ψηθούν καλά. " print="yes" ingredients="Για τη ζύμη;500 γρ. αλεύρι σταρένιο, ολικής άλεσης;500 γρ. αλεύρι για τσουρέκια (το βρίσκουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ, στο ράφι με τα κλασικά άλευρα);10 γρ. αλάτι;600 ml νερό;30 γρ. φρέσκια μαγιά (στο φούρνο της γειτονιάς), θρυμματισμένη;2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο;½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη;Για την επιφάνεια;150 γρ. σπιτική σάλτσα ντομάτας (ή καλής ποιότητας έτοιμη, σε βαζάκι);2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες;2 πιπεριές κέρατο, κομμένες σε λεπτές ροδέλες (προαιρετικά);½ φλιτζ. τσαγιού ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένες;½ φλιτζ. τσαγιού κάππαρη, ξαλμυρισμένη και στραγγισμένη;½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη;½ κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο;1 φλιτζ. τσαγιού γραβιέρα, τριμμένη;40 ml ελαιόλαδο" ]Ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζω τα δύο είδη αλευριού, προσθέτω το αλάτι και ανακατεύω καλά.;Ζεσταίνω σε ένα μπρίκι 200 ml από το νερό, ώσπου να γίνει χλιαρό. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω τη θρυμματισμένη μαγιά, ανακατεύω και αφήνω κατά μέρος για 10 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να αφρίζει. Το ρίχνω στο μπολ με τα αλεύρια, προσθέτω το υπόλοιπο νερό, το ελαιόλαδο και τη ρίγανη και ανακατεύω καλά με τα χέρια (ή χτυπάω τα υλικά με το μίξερ πάγκου, με το ειδικό εξάρτημα «γάντζος» για ζύμες), μέχρι να ενωθούν και, σταδιακά, να σχηματιστεί μια ζύμη. Τη μεταφέρω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνω για 6 – 7 λεπτά με τις γροθιές μου (ή για 2 – 3 λεπτά στο μίξερ), μέχρι να ξεκολλά από τα χέρια.;Τη χωρίζω σε δύο ίσα μέρη, τα σκεπάζω και τα αφήνω κατά μέρος για 20 λεπτά για να «ξεκουραστούν».;Πίτσες: Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.;Παίρνω δύο μεγάλα στρογγυλά και ρηχά ταψιά (κλασικά ή ειδικά για πίτσες), με διάμετρο 32 – 34 εκ. ή 2 ορθογώνια ταψιά με διαστάσεις περίπου 36 x 42 εκ. Βάζω στο κάθε ταψί από ένα κομμάτι ζύμης και την τραβάω προσεκτικά και ήπια με τα δάχτυλά μου ώστε να απλώσει και να καλύψει την επιφάνεια του ταψιού, όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται.;Αλείφω τις βάσεις ζύμης με τη σάλτσα ντομάτας. Από πάνω σκορπίζω το λιωμένο σκόρδο, τις ροδέλες πιπεριάς (αν χρησιμοποιήσω), τις ελιές, την κάππαρη, τη ρίγανη και το θυμάρι. Ραντίζω με το ελαιόλαδο και πασπαλίζω με την τριμμένη γραβιέρα.;Ψήνω τις πίτσες μία-μία, στο μεσαίο ράφι του φούρνου, για 20 – 25 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει η ζύμη.;Τις σερβίρω αμέσως.[/lt_recipe] -->
Ratings 5 from 1 votes
Cooking Method
Time
Prep Time: 30 mins Cook Time: 25 mins Rest Time: 20 mins Total Time: 1 hr 15 mins
Servings 2
Υλικά
    Για τη ζύμη
  • 500 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκια (το βρίσκουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ, στο ράφι με τα κλασικά άλευρα)
  • 10 γρ. αλάτι
  • 600 ml νερό
  • 30 γρ. φρέσκια μαγιά (στο φούρνο της γειτονιάς), θρυμματισμένη
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • Για την επιφάνεια
  • 150 γρ. σπιτική σάλτσα ντομάτας (ή καλής ποιότητας έτοιμη, σε βαζάκι)
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 2 πιπεριές κέρατο, κομμένες σε λεπτές ροδέλες (προαιρετικά)
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένες
  • ½ φλιτζ. τσαγιού κάππαρη, ξαλμυρισμένη και στραγγισμένη
  • ½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • ½ κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη γραβιέρα
  • 40 ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση
    Ζύμη
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζω τα δύο είδη αλευριού, προσθέτω το αλάτι και ανακατεύω καλά.

  2. Ζεσταίνω σε ένα μπρίκι 200 ml από το νερό, ώσπου να γίνει χλιαρό. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω τη θρυμματισμένη μαγιά, ανακατεύω και αφήνω κατά μέρος για 10 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να αφρίζει. Το ρίχνω στο μπολ με τα αλεύρια, προσθέτω το υπόλοιπο νερό, το ελαιόλαδο και τη ρίγανη και ανακατεύω καλά με τα χέρια (ή χτυπάω τα υλικά με το μίξερ πάγκου, με το ειδικό εξάρτημα «γάντζος» για ζύμες), μέχρι να ενωθούν και, σταδιακά, να σχηματιστεί μια ζύμη. Τη μεταφέρω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνω για 6 - 7 λεπτά με τις γροθιές μου (ή για 2 - 3 λεπτά στο μίξερ), μέχρι να ξεκολλά από τα χέρια.

  3. Τη χωρίζω σε δύο ίσα μέρη, τα σκεπάζω και τα αφήνω κατά μέρος για 20 λεπτά για να «ξεκουραστούν».

  4. Πίτσες
  5. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. 
    Παίρνω δύο μεγάλα στρογγυλά και ρηχά ταψιά (κλασικά ή ειδικά για πίτσες), με διάμετρο 32 - 34 εκ. ή 2 ορθογώνια ταψιά με διαστάσεις περίπου 36 x 42 εκ. Βάζω στο κάθε ταψί από ένα κομμάτι ζύμης και την τραβάω προσεκτικά και ήπια με τα δάχτυλά μου ώστε να απλώσει και να καλύψει την επιφάνεια του ταψιού, όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται.

  6. Αλείφω τις βάσεις ζύμης με τη σάλτσα ντομάτας. Από πάνω σκορπίζω το λιωμένο σκόρδο, τις ροδέλες πιπεριάς (αν χρησιμοποιήσω), τις ελιές, την κάππαρη, τη ρίγανη και το θυμάρι. Ραντίζω με το ελαιόλαδο και πασπαλίζω με την τριμμένη γραβιέρα.

  7. Ψήνω τις πίτσες μία-μία, στο μεσαίο ράφι του φούρνου, για 20 - 25 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει η ζύμη.
    Τις σερβίρω αμέσως.

Keywords: πίτσα μεσογειακή με αλεύρι ολικής άλεσης
Οnline: https://dinanikolaou.gr/recipe/pizza-mesogeiaki-me-alevri-olikis/

Σας ευχαριστώ!