Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Πίτσα με ζύμη ολικής άλεσης με σπανάκι, γκοργκοντζόλα και κουκουνάρι

Πίτσα με ζύμη ολικής άλεσης με σπανάκι, γκοργκοντζόλα και κουκουνάρι
<!-- [lt_recipe name="ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΖΥΜΗ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ, ΓΚΟΡΓΚΟΝΤΖΟΛΑ ΚΑΙ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ" servings="2 πίτσες" prep_time="40M" cook_time="25M" summary="Αν δεν βρούμε σπανάκι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χόρτα εποχής, όπως βλίτα ή αλμύρα. Επίσης, η γκοργκοντζόλα μπορεί να αντικατασταθεί με μια πικάντικη φέτα." print="yes" ingredients="Για τη ζύμη;500 γρ. αλεύρι σταρένιο, ολικής άλεσης;500 γρ. αλεύρι για τσουρέκια (το βρίσκουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ, στο ράφι με τα κλασικά άλευρα);10 γρ. αλάτι;600 ml νερό;30 γρ. φρέσκια μαγιά (στο φούρνο της γειτονιάς), θρυμματισμένη;2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο;½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη;Για την επιφάνεια;750 γρ. καθαρισμένο σπανάκι, πλυμένο και καλά στραγγισμένο;400 γρ. ώριμες ντομάτες, πολτοποιημένες στο μπλέντερ;200 γρ. γκοργκοντζόλα (ή άλλο μπλε τυρί ή φέτα), θρυμματισμένη;4 κουτ. σούπας κουκουνάρια, ελαφρώς καβουρδισμένα για λίγα λεπτά στο γκριλ, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς;2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο;αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι" ]Ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζω τα δύο είδη αλευριού, προσθέτω το αλάτι και ανακατεύω καλά.;Ζεσταίνω σε ένα μπρίκι 200 ml από το νερό, ώσπου να γίνει χλιαρό. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω τη θρυμματισμένη μαγιά, ανακατεύω καλά και αφήνω κατά μέρος για 10 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να αφρίζει. Το ρίχνω στο μπολ με τα αλεύρια, προσθέτω το υπόλοιπο νερό, το ελαιόλαδο και τη ρίγανη και ανακατεύω καλά με τα χέρια (ή χτυπάω τα υλικά με το μίξερ πάγκου, με το ειδικό εξάρτημα «γάντζος» για ζύμες), μέχρι να ενωθούν και, σταδιακά, να σχηματιστεί μια ζύμη.;Τη μεταφέρω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνω για 6 – 7 λεπτά με τις γροθιές μου (ή για 2 – 3 λεπτά στο μίξερ), μέχρι να ξεκολλά από τα χέρια. Τη χωρίζω σε δύο ίσα μέρη, τα σκεπάζω και τα αφήνω κατά μέρος για 20 λεπτά για να «ξεκουραστούν».;Πίτσες: Ζεματίζω το σπανάκι για 3 – 5 λεπτά σε άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει, μέχρι να μαλακώσει. Το στραγγίζω καλά και το βάζω αμέσως σε ένα μπολ με κρύο νερό για να σταματήσει ο βρασμός και να διατηρήσει το σπανάκι το ζωηρό πράσινο χρώμα του. Το στραγγίζω καλά, το στύβω με τα χέρια μου και το αφήνω κατά μέρος.;Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ºC. Παίρνω δύο μεγάλα στρογγυλά και ρηχά ταψιά (κλασικά ή ειδικά για πίτσες), με διάμετρο 32 – 34 εκ. ή 2 ορθογώνια ταψιά με διαστάσεις περίπου 36 x 42 εκ. και τα λαδώνω ελαφρώς. Βάζω στο κάθε ταψί από ένα κομμάτι ζύμης και την τραβάω προσεκτικά και ήπια με τα δάχτυλά μου ώστε να απλώσει και να καλύψει την επιφάνεια του ταψιού, όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται.;Αλείφω κάθε βάση με τις πολτοποιημένες ντομάτες και από πάνω απλώνω ομοιόμορφα το σπανάκι. Πασπαλίζω με το τυρί, σκορπίζω τα κουκουνάρια και ρίχνω λίγο αλάτι (με προσοχή γιατί το τυρί είναι αλμυρό), και μπόλικο πιπέρι. Τέλος, ραντίζω με το ελαιόλαδο.;Βάζω τα ταψιά στο φούρνο και ψήνω τις πίτσες για 20 – 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν οι βάσεις, να ζαρώσει το σπανάκι και να λιώσει το τυρί. Τις σερβίρω αμέσως.[/lt_recipe] -->
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Cuisine
Χρόνος
Prep Time: 20 λεπ Cook Time: 25 λεπ Rest Time: 20 λεπ Total Time: 1 ώρα 5 λεπτά.
Servings 6
Υλικά
    Για τη ζύμη
  • 500 γρ. αλεύρι σταρένιο, ολικής άλεσης
  • 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκια (το βρίσκουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ, στο ράφι με τα κλασικά άλευρα)
  • 10 γρ. αλάτι
  • 600 ml νερό
  • 30 γρ. φρέσκια μαγιά (στο φούρνο της γειτονιάς), θρυμματισμένη
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • Για την επιφάνεια
  • 750 γρ. καθαρισμένο σπανάκι, πλυμένο και καλά στραγγισμένο
  • 400 γρ. ώριμες ντομάτες, πολτοποιημένες στο μπλέντερ
  • 200 γρ. γκοργκοντζόλα (ή άλλο μπλε τυρί ή φέτα), θρυμματισμένη
  • 4 κουτ. σούπας κουκουνάρια, ελαφρώς καβουρδισμένα για λίγα λεπτά στο γκριλ, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Ζύμη
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζω τα δύο είδη αλευριού, προσθέτω το αλάτι και ανακατεύω καλά.

  2. Ζεσταίνω σε ένα μπρίκι 200 ml από το νερό, ώσπου να γίνει χλιαρό. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω τη θρυμματισμένη μαγιά, ανακατεύω καλά και αφήνω κατά μέρος για 10 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να αφρίζει. Το ρίχνω στο μπολ με τα αλεύρια, προσθέτω το υπόλοιπο νερό, το ελαιόλαδο και τη ρίγανη και ανακατεύω καλά με τα χέρια (ή χτυπάω τα υλικά με το μίξερ πάγκου, με το ειδικό εξάρτημα «γάντζος» για ζύμες), μέχρι να ενωθούν και, σταδιακά, να σχηματιστεί μια ζύμη.

  3. Τη μεταφέρω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνω για 6 - 7 λεπτά με τις γροθιές μου (ή για 2 - 3 λεπτά στο μίξερ), μέχρι να ξεκολλά από τα χέρια. Τη χωρίζω σε δύο ίσα μέρη, τα σκεπάζω και τα αφήνω κατά μέρος για 20 λεπτά για να «ξεκουραστούν».

  4. Πίτσες
  5. Ζεματίζω το σπανάκι  για 3 - 5 λεπτά σε άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει, μέχρι να μαλακώσει. Το στραγγίζω καλά και το βάζω αμέσως σε ένα μπολ με κρύο νερό για να σταματήσει ο βρασμός και να διατηρήσει το σπανάκι το ζωηρό πράσινο χρώμα του. Το στραγγίζω καλά, το στύβω με τα χέρια μου και το αφήνω κατά μέρος.

  6. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ºC. Παίρνω δύο μεγάλα στρογγυλά και ρηχά ταψιά (κλασικά ή ειδικά για πίτσες), με διάμετρο 32 - 34 εκ. ή 2 ορθογώνια ταψιά με διαστάσεις περίπου 36 x 42 εκ. και τα λαδώνω ελαφρώς. Βάζω στο κάθε ταψί από ένα κομμάτι ζύμης και την τραβάω προσεκτικά και ήπια με τα δάχτυλά μου ώστε να απλώσει και να καλύψει την επιφάνεια του ταψιού, όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται.

  7. Αλείφω κάθε βάση με τις πολτοποιημένες ντομάτες και από πάνω απλώνω ομοιόμορφα το σπανάκι. Πασπαλίζω με το τυρί, σκορπίζω τα κουκουνάρια και ρίχνω λίγο αλάτι (με προσοχή γιατί το τυρί είναι αλμυρό), και μπόλικο πιπέρι. Τέλος, ραντίζω με το ελαιόλαδο.

  8. Βάζω τα ταψιά στο φούρνο και ψήνω τις πίτσες για 20 - 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν οι βάσεις, να ζαρώσει το σπανάκι και να λιώσει το τυρί. Τις σερβίρω αμέσως.

Keywords: πίτσα με ζύμη ολικής άλεσης με σπανάκι

Σας ευχαριστώ!