Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Πίτσα με ντοματένια ζύμη, μανιτάρια, πιπεριές και ελιές

ντοματίνια ζύμη για πίτσα
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Cuisine
Χρόνος
Prep Time: 15 λεπ Cook Time: 30 λεπ Rest Time: 90 λεπ Total Time: 2 ώρες 15 λεπτά.
Servings 4
Υλικά
    Για τη ζύμη
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 8-9 γρ. ξερή μαγιά
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 180 γρ. πασσάτα ΚΥΚΝΟΣ, ελαφρώς ζεσταμένη σε ένα κατσαρολάκι, μέχρι να γίνει χλιαρή
  • 100 γρ. τριμμένη τομάτα, ΚΥΚΝΟΣ
  • 630 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • Για την επιφάνεια
  • 100 γρ. πασσάτα ΚΥΚΝΟΣ
  • 200 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φετάκια
  • 1 πιπεριά κέρατο, κομμένη σε λεπτές ροδέλες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε λεπτές ροδέλες
  • 50 γρ. ελιές μαύρες, ψιλοκομμένες
  • 1 γεμάτη κουτ. σούπας ξερό θυμάρι, τριμμένο
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 1 μικρή πατάτα, τριμμένη στο ψιλό του τρίφτη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Ζύμη
  1. Στρώνω με λαδόκολλα ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 40 - 42 εκ. ή στο μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου.
    Σε ένα μπολάκι ανακατεύω το ελαιόλαδο, τη μαγιά, τη ζάχαρη, την πασσάτα και την τριμμένη τομάτα, μέχρι η μαγιά να διαλυθεί. Αφήνω το μπολάκι για 10 λεπτά σε ένα χλιαρό σημείο, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να αφρίζει στην επιφάνεια.
    Βάζω το αλεύρι σε μια λεκάνη, κάνω μια λακκούβα στη μέση και αδειάζω εκεί το αφρισμένο μείγμα της μαγιάς. Ανακατεύω με τα χέρια, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και, σταδιακά, να σχηματιστεί μια ζύμη. Τη ζυμώνω μέσα στη λεκάνη για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη και να ξεκολλά σχετικά εύκολα από τα χέρια (δεν προσθέτω επιπλέον αλεύρι). Σκεπάζω τη λεκάνη με διάφανη μεμβράνη και την αφήνω κατά μέρος για περίπου 1½ ώρα, μέχρι η ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

  2. Αλευρώνω μια επίπεδη και καθαρή επιφάνεια, μεταφέρω εκεί τη ζύμη και, με τον πλάστη (ή τραβώντας την προσεκτικά με τα δάχτυλα) την ανοίγω σε ένα μεγάλο στρογγυλό φύλλο με διάμετρο περίπου 40 εκ. Για να δουλεύετε η ζύμη πιο εύκολα την πασπαλίζω κάθε τόσο με λίγο αλεύρι. Την στρώνω στο ταψί.

  3. Για το ψήσιμο
  4. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. Απλώνω σε όλη την επιφάνεια την πασσάτα και σκορπίζω τα μανιτάρια, τις πιπεριές, τις ελιές και την τριμμένη πατάτα. Ραντίζω με το ελαιόλαδο και πασπαλίζω με το θυμάρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ψήνω την πίτσα για 25-30 λεπτά.

Note

DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Τι καλύτερο από σπιτική και εύκολη πίτσα; Η συνταγή αυτή προσφέρει επαρκή ποσά αντιοξειδωτικών ουσιών τόσο από το ελαιόλαδο όσο και από τις ελιές και πιπεριές. Ακόμα, παρέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνες C & Α. Aπό την άλλη η χρήση της πασσάτα και τριμμένης ντομάτας, πέρα από την υπέροχη γεύση που προσδίδουν, μας εφοδιάζουν με μεγάλη ποσοτότητα λυκοπενίου. Το λυκοπένιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο έχει συσχετιστεί με πολλά οφέλη για την υγεία. Ένα από αυτά είναι η θετική επίδραση του στη μείωση της υπέρτασης. Συγκεκριμένα, μελέτη έδειξε πως η καθημερινή κατανάλωση 15mg λυκοπενίου μείωσε τη συστολική πίεση μέσα σε δύο μήνες. Αυτή η ποσότητα λυκοπενίου μπορεί να καλυφθεί μόλις από 2 κ.γλ ντοματοχυμού την ημέρα.

Keywords: πίτσα με ντοματένια ζύμη μανιταρια πιπεριες ελιες

Σας ευχαριστώ!