Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Πίτσα γλυκιά, με μπανάνα και σοκολάτα

Πίτσα γλυκιά, με μπανάνα και σοκολάτα
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Cuisine
Χρόνος
Prep Time: 15 λεπ Cook Time: 25 λεπ Rest Time: 90 λεπ Total Time: 2 ώρες 10 λεπτά.
Servings 2
Υλικά
    Για τη ζύμη
  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι (8 γρ.) ξηρή μαγιά
  • λίγο αλάτι
  • 300 ml (περίπου) χλιαρό νερό
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το ταψί
  • Για την επιφάνεια
  • 4 ώριμες μπανάνες, όχι λιωμένες
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 40 γρ. φυστικοβούτυρο, κατά προτίμηση τραγανό
  • 4 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
  • 400 γρ. κουβερτούρα 52% κακάο, τριμμένη στη χονδρή πλευρά του τρίφτη
  • 4 κουτ. σούπας φουντούκια, χονδροκοπανισμένα
Εκτέλεση
    Για τη ζύμη
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) ρίχνω το αλεύρι, τη μαγιά και λίγο αλάτι, ανακατεύω και κάνω μια λακκούβα στη μέση. Ρίχνω εκεί το χλιαρό νερό και το ελαιόλαδο και ανακατεύω τα υλικά με τα χέρια (ή με το εξάρτημα γάντζος» για ζύμες), μέχρι να ενωθούν σε ένα ζυμάρι.

  2. Το ζυμώνω για 8 - 10 λεπτά με τα χέρια (ή για 5 - 6 λεπτά με το μίξερ), μέχρι να γίνει λείο και πολύ ελαστικό. Σκεπάζω το μπολ (ή τον κάδο) με μια καθαρή πετσέτα και αφήνω σε ένα χλιαρό μέρος του σπιτιού για 1 - 1½ ώρα, μέχρι το ζυμάρι να φουσκώσει.

  3. Το ζυμώνω για λίγο για να ξεφουσκώσει ελαφρώς, το χωρίζω σε δύο ίσα μέρη και τα αλευρώνω. Τα ανοίγω με τον πλάστη σε μια επίσης ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να φτιάξω δύο δίσκους ζύμης με διάμετρο περίπου 26 - 28 εκ.
    Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.

  4. Βάζω τους δίσκους ζύμης σε δύο ταψιά ίδιας διαμέτρου, ελαφρώς αλευρωμένα (ή βάζω τις δύο ζύμες στο μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου, αλειμμένο και αυτό με λίγο λάδι). Ψήνω τις άδειες βάσεις για 15 λεπτά, μέχρι απλώς να δείχνουν στεγνές. Τις βγάζω και τις αφήνω να κρυώσουν.

  5. Για την επιφάνεια
  6. Καθαρίζω τις μπανάνες, τις κόβω σε λεπτές φέτες, τις βάζω σε ένα μπολ και τις ραντίζω με το χυμό λεμονιού, για να μην μαυρίσουν.

  7. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζω το φιστικοβούτυρο, τη ζάχαρη και τις μπανάνες, μαζί με το χυμό του λεμονιού που έχει μείνει στο μπολ. Ζεσταίνω τα υλικά σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 8 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά και προσεκτικά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι το φυστικοβούτυρο να μαλακώσει και η ζάχαρη να λιώσει και, σταδιακά, να καραμελώσει. Αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω το μείγμα να κρυώσει.

  8. Πίτσες
  9. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C.
    Μοιράζω το μείγμα του τηγανιού επάνω στις δύο μισοψημένες βάσεις και το απλώνω να τις καλύψει ομοιόμορφα. Από πάνω σκορπίζω την κουβερτούρα. Ψήνω τις πίτσες για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει απαλά το μείγμα μπανάνας και να λιώσει η κουβερτούρα.
    Βγάζω τις πίτσες από το φούρνο, τις πασπαλίζω με τα κοπανισμένα φουντούκια και σερβίρω αμέσως.

Keywords: πίτσα γλυκιά

Σας ευχαριστώ!