Print Options:

Πίτσα ελληνική με βάση ντοματένια

Πίτσα ελληνική με βάση ντοματένια
Ratings 5 from 1 votes
Cooking Method
Time
Prep Time: 30 mins Cook Time: 30 mins Rest Time: 90 mins Total Time: 2 hrs 30 mins
Servings 4
Υλικά
    Για τη ζύμη
  • 80 γρ. ελαφρώς συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ½ φακελάκι ξηρή μαγιά
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
  • 320 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή αλεύρι σταρένιο, για ψωμί), κοσκινισμένο
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • ½ κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
  • λίγο λάδι για το άλειμμα της ζύμης και τους μπολ
  • Για την επιφάνεια
  • 4 - 5 κουτ. σούπας κέτσαπ
  • 200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • ½ φλιτζάνι ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξεπλυμένη και στραγγισμένη
  • ½ φλιτζάνι λιαστές ντομάτες σε λάδι, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες τα φύλλα από 2 - 3 κλαράκια φρέσκο θυμάρι (ή ½ κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο)
  • 150 γρ. κασέρι, τριμμένο
  • 4 - 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • φρεσκοτριμμένα ανάμεικτα πιπέρια (στα σούπερ μάρκετ βρίσκω τα μικρά βαζάκια-μύλους με ανάμεικτα πιπέρια)
Εκτέλεση
    Για τη ζύμη
  1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω λίγο το χυμό ντομάτας μέχρι να γίνει χλιαρός. Τον ρίχνω σε ένα μπολ, προσθέτω το ελαιόλαδο, τη μαγιά, τη ζάχαρη και τον πελτέ και ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι μέχρι η μαγιά να διαλυθεί. Αφήνω το μπολ σε ένα σχετικά ζεστό μέρος για 10 λεπτά μέχρι να αρχίσει να αφρίζει.

  2. Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνω το κοσκινισμένο αλεύρι και προσθέτω το αλάτι και το θυμάρι. Ανακατεύω καλά, κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνω εκεί το μείγμα της μαγιάς. Ζυμώνω με τα χέρια μου για περίπου 5 λεπτά, μέχρι τα υλικά να ανακατευτούν και να φτιάξω μια ζύμη μαλακή και αρκετά ελαστική. Την αλείφω με λίγο λάδι, τη μεταφέρω σε ένα εξίσου λαδωμένο μπολ και το σκεπάζω με διάφανη μεμβράνη. Το αφήνω κατά μέρος για 1½ ώρα, μέχρι η ζύμη να φουσκώσει καλά.

  3. Αλευρώνω μια καθαρή και επίπεδη επιφάνεια και ανοίγω τη ζύμη με τον πλάστη σε μεγάλο φύλλο με διάμετρο περίπου 40 εκ. Αν θέλω, χωρίζω τη ζύμη σε δύο μέρη και ανοίγω δύο μικρότερα φύλλα με τη μισή περίπου διάμετρο.

  4. Στρώνω τη ζύμη σε ένα μεγάλο ταψί πίτσας, στρωμένο με λαδόκολλα ή βάζω τις δύο μικρότερες, τη μία δίπλα στην άλλη, στο μεγάλο ταψί της κουζίνας ή σε μια μεγάλη λαμαρίνα φούρνου.

  5. Για την επιφάνεια
  6. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C αερόθερμο.
    Απλώνω το κέτσαπ στη ζύμη και σκορπίζω από πάνω τη φέτα, τις ελιές, την κάππαρη, τις λιαστές ντομάτες, το θυμάρι και το κασέρι. Ραντίζω με το ελαιόλαδο και πασπαλίζω με τα πιπέρια.
    Αν φτιάξω δύο ζύμες, μοιράζω ανάλογα και τα υλικά επάνω τους.

  7. Ψήνω την πίτσα (ή τις πίτσες) για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να λιώσουν τα τυριά.
    Σερβίρω αμέσως.

Note

Αν θέλετε μπορείτε να διπλασιάσετε τις ποσότητες των υλικών της ζύμης και να φυλάξετε τη μισή ζύμη στο ψυγείο, τυλιγμένη σε διάφανη μεμβράνη, για άλλη φορά. Στο ψυγείο διατηρείται για 4 ημέρες.

Keywords: πίτσα ελληνική με βάση ντοματένια
Οnline: https://dinanikolaou.gr/recipe/pizza-elliniki-me-vasi-ntomatenia/

Σας ευχαριστώ!