Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Πίτσα αφράτη με 3 τυριά

Πίτσα αφράτη με 3 τυριά
<!-- [lt_recipe name=|ΠΙΤΣΑ ΑΦΡΑΤΗ ΜΕ 3 ΤΥΡΙΑ| servings=|2 πίτσες| prep_time=|20M| cook_time=|50M| summary=|Φτιάχνουμε εύκολα μια υπέροχη σπιτική σάλτσα ντομάτας ως εξής: Πολτοποιούμε στο μπλέντερ 2 κονσέρβες ολόκληρα ντοματάκια με το χυμό τους -στην εποχή τους τρίβουμε στον τρίφτη 5 μεγάλες ώριμες ντομάτες. Σε 100ml ελαιόλαδο σοτάρουμε 1 τριμμένο ξερό κρεμμύδι και 1 λιωμένη σκελίδα σκόρδου, μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε το πολτό ντομάτας, 1 γεμάτη κουτ. σούπας ξερή ρίγανη (ή ξερό θυμάρι), αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει.| print=|yes| ingredients=|Για τις βάσεις;200 ml χλιαρό νερό;40 γρ. νωπή μαγιά (τη βρίσκουμε σε μικρές συσκευασίες, στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ ή την αγοράζουμε χύμα από το φούρνο της γειτονιάς), ψιλοθρυμματισμένη;50 γρ. αγελαδινό βούτυρο, μαλακωμένο καλά σε θερμοκρασία δωματίου;175 γρ. γάλα;1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρώς χτυπημένο;600-650 γρ. αλεύρι σκληρό, κοσκινισμένο;½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ;ελάχιστο αλάτι;2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για το σκεύος;Για την επιφάνεια;2 φλιτζ. τσαγιού σάλτσα ντομάτας σπιτική ή καλής ποιότητας συσκευασμένη;2 φλιτζ. τσαγιού κασέρι, τριμμένο;600 γρ. φορμαέλα Αράχωβας (ή άλλο λαστιχωτό τυρί όπως χαλούμι, μοτσαρέλα, ταλαγάνι κ.ά.), κομμένη σε μέτριες φέτες;2 φλιτζ. τσαγιού γραβιέρα της αρεσκείας μας, τριμμένη;αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι| ]Σε ένα μπολάκι βάζω το χλιαρό νερό και τη μαγιά και ανακατεύω μέχρι να λιώσει. Αφήνω κατά μέρος για 5 λεπτά.;Ρίχνω σε ένα μεγάλο μπολ το μείγμα νερού-μαγιάς, το βούτυρο, το γάλα και το αυγό. Χτυπάω τα υλικά αυτά με το μίξερ για 1 λεπτό, σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενωθούν τελείως.;Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω το κοσκινισμένο αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ρίχνω αυτό το μείγμα στο μπολ με τη μαγιά και ανακατεύω με τα χέρια για 8 – 10 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει μια εύπλαστη μάζα που να ξεκολλά από τα τοιχώματα του μπολ. Εναλλακτικά δουλεύω τα υλικά με τη σειρά, στον κάδο του μίξερ με το εξάρτημα “γάντζος¨, ειδικό για ζύμες.;Αρχικά τα δουλεύω σε χαμηλή ταχύτητα για 4 λεπτά και στη συνέχεια σε μέτρια ταχύτητα, ώσπου η ζύμη να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου.;Λαδώνω ένα μεγάλο ταψί και μεταφέρω εκεί τη ζύμη. Τη σκεπάζω με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα και την αφήνω κατά μέρος για 30 λεπτά.;Στη συνέχεια τη χωρίζω σε δύο ίσα μέρη και πλάθω το καθένα σε μπάλα. Τις λαδώνω πολύ ελαφρά.;Παίρνω ένα ταψάκι για πίτσες (ή ένα πολύ ρηχό απλό ταψί) με διάμετρο 30 εκ. και απλώνω εκεί τη μία μπάλα ζύμης με τα χέρια, μέχρι να καλύψει την επιφάνεια του ταψιού ομοιόμορφα. Απλώνω επάνω στη ζύμη τη μισή σάλτσα ντομάτας, πασπαλίζω με το μισό κασέρι και καλύπτω με τις μισές φέτες φορμαέλας (ή όποιου λαστιχωτού τυριού χρησιμοποιήσω). Πασπαλίζω με τη μισή γραβιέρα και αλατοπιπερώνω.;Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C και ψήνω την πίτσα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 20 – 25 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ροδίσει και τα τυριά να λιώσουν και να χρυσίσουν.;Στο μεταξύ ετοιμάζω με τον ίδιο τρόπο άλλη μία πίτσα με το δεύτερο κομμάτι ζύμης και τα υπόλοιπα υλικά. Μόλις βγάλω από το φούρνο την πρώτη πίτσα ψήνω αμέσως τη δεύτερη.;Αν θέλω να τις ψήσω ταυτόχρονα, βάζω τη μία κάτω από την άλλη, σε διαφορετικά ράφια, σε απόσταση 10 εκ. μεταξύ τους.;Σερβίρω αμέσως.[/lt_recipe] -->
Cooking Method
Cuisine
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 20 λεπ Cook Time: 50 λεπ Rest Time: 30 λεπ Total Time: 1 ώρα 40 λεπτά.
Servings 2
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
    Για τις βάσεις
  • 200 ml χλιαρό νερό
  • 40 γρ. νωπή μαγιά (τη βρίσκουμε σε μικρές συσκευασίες, στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ ή την αγοράζουμε χύμα από το φούρνο της γειτονιάς), ψιλοθρυμματισμένη
  • 50 γρ. αγελαδινό βούτυρο, μαλακωμένο καλά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 175 γρ. γάλα
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρώς χτυπημένο
  • 600 γρ. σταρένιο αλεύρι σκληρό, κοσκινισμένο
  • ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ελάχιστο αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για το σκεύος
  • Για την επιφάνεια
  • 2 φλιτζ. τσαγιού σάλτσα ντομάτας σπιτική ή καλής ποιότητας συσκευασμένη*
  • 2 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο κασέρι
  • 600 γρ. φορμαέλα Αράχωβας (ή άλλο λαστιχωτό τυρί όπως χαλούμι, μοτσαρέλα, ταλαγάνι κ.ά.), κομμένη σε μέτριες φέτες
  • 2 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη γραβιέρα της αρεσκείας μας
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μπολάκι βάζω το χλιαρό νερό και τη μαγιά και ανακατεύω μέχρι να λιώσει. Αφήνω κατά μέρος για 5 λεπτά.

  2. Ρίχνω σε ένα μεγάλο μπολ το μείγμα νερού-μαγιάς, το βούτυρο, το γάλα και το αυγό. Χτυπάω τα υλικά αυτά με το μίξερ για 1 λεπτό, σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενωθούν τελείως.

  3. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω το κοσκινισμένο αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ρίχνω αυτό το μείγμα στο μπολ με τη μαγιά και ανακατεύω με τα χέρια για 8 - 10 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει μια εύπλαστη μάζα που να ξεκολλά από τα τοιχώματα του μπολ. Εναλλακτικά δουλεύω τα υλικά με τη σειρά, στον κάδο του μίξερ με το εξάρτημα «γάντζος», ειδικό για ζύμες.

  4. Αρχικά τα δουλεύω σε χαμηλή ταχύτητα για 4 λεπτά και στη συνέχεια σε μέτρια ταχύτητα, ώσπου η ζύμη να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου. Λαδώνω ένα μεγάλο ταψί και μεταφέρω εκεί τη ζύμη. Τη σκεπάζω με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα και την αφήνω κατά μέρος για 30 λεπτά.

  5. Στη συνέχεια τη χωρίζω σε δύο ίσα μέρη και πλάθω το καθένα σε μπάλα. Τις λαδώνω πολύ ελαφρά. Παίρνω ένα ταψάκι για πίτσες (ή ένα πολύ ρηχό απλό ταψί) με διάμετρο 30 εκ. και απλώνω εκεί τη μία μπάλα ζύμης με τα χέρια, μέχρι να καλύψει την επιφάνεια του ταψιού ομοιόμορφα. Απλώνω επάνω στη ζύμη τη μισή σάλτσα ντομάτας, πασπαλίζω με το μισό κασέρι και καλύπτω με τις μισές φέτες φορμαέλας (ή όποιου λαστιχωτού τυριού χρησιμοποιήσω). Πασπαλίζω με τη μισή γραβιέρα και αλατοπιπερώνω.

  6. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C και ψήνω την πίτσα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 20 - 25 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ροδίσει και τα τυριά να λιώσουν και να χρυσίσουν.

  7. Στο μεταξύ ετοιμάζω με τον ίδιο τρόπο άλλη μία πίτσα με το δεύτερο κομμάτι ζύμης και τα υπόλοιπα υλικά. Μόλις βγάλω από το φούρνο την πρώτη πίτσα ψήνω αμέσως τη δεύτερη.
    Αν θέλω να τις ψήσω ταυτόχρονα, βάζω τη μία κάτω από την άλλη, σε διαφορετικά ράφια, σε απόσταση 10 εκ. μεταξύ τους.
    Σερβίρω αμέσως.

Note

* Φτιάχνουμε εύκολα μια υπέροχη σπιτική σάλτσα ντομάτας ως εξής: Πολτοποιούμε στο μπλέντερ 2 κονσέρβες ολόκληρα ντοματάκια με το χυμό τους -στην εποχή τους τρίβουμε στον τρίφτη 5 μεγάλες ώριμες ντομάτες. Σε 100 ml ελαιόλαδο σοτάρουμε 1 τριμμένο ξερό κρεμμύδι και 1 λιωμένη σκελίδα σκόρδου, μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε το πολτό ντομάτας, 1 γεμάτη κουτ. σούπας ξερή ρίγανη (ή ξερό θυμάρι), αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει.

Keywords: πιτσα αφρατη 3 τυρια

Σας ευχαριστώ!