Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Πίτα με πένες, λουκάνικο χωριάτικο και τσένταρ

Πίτα με πένες, λουκάνικο χωριάτικο και τσένταρ
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 50 λεπ Cook Time: 45 λεπ Total Time: 1 ώρα 35 λεπτά.
Servings 10
Υλικά
    Για τη γέμιση
  • 500 γρ. πέννες ριγέ, Ήλιος
  • 300 γρ. τσένταρ
  • 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • Για τη σάλτσα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 300 γρ. χωριάτικο λουκάνικο, ψιλοκομμένο
  • 300 γρ. αρακά κατεψυγμένο
  • 500 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη ζύμη
  • 180 ml ελαιόλαδο
  • 160 ml νερό
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Μύλοι Δάκου
  • 300 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης, Μύλοι Δάκου
  • 15 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • Για την επιφάνεια
  • 1 κρόκο αυγού
  • 2 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος ή γάλα
Εκτέλεση
  1. Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνω τις πένες και τις βράζω σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τις στραγγίζω και τις διατηρώ ζεστές.

  2. Για τη σάλτσα
  3. Βάζω το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί. Ρίχνω το κρεμμύδι, αλατίζω και σοτάρω για 2 λεπτά. Προσθέτω το λουκάνικο και συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να ροδίσει. Ρίχνω τον αρακά, τη σάλτσα ντομάτας, αλάτι και πιπέρι και αφήνω να μαγειρευτούν για 5-6 λεπτά.

  4. Για τη ζύμη
  5. Σε ένα μπολ ανακατεύω το γάλα, το ελαιόλαδο και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτω το αλεύρι και ζυμώνω δυνατά μέχρι να ομοιογενοποιηθεί η ζύμη και να γίνει λεία και γυαλιστερή.

  6. Για την πίτα
  7. Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C αερόθερμο. Λαδώνω καλά ένα ταψάκι διαμέτρου 26 εκ. και στρώνω στη βάση αντικολλητικό χαρτί.

  8. Κόβω τη ζύμη στη μέση και ανοίγω το ένα κομμάτι σε λεπτό φύλλο. Το μεταφέρω στο ταψάκι και πιέζω με τις παλάμες μου για να καλύψει τη βάση και τα τοιχώματα.

  9. Ανακατεύω τις πένες με τη σάλτσα, προσθέτω το τσένταρ και αδειάζω το μείγμα στο ταψάκι και πασπαλίζω με την παρμεζάνα.

  10. Ανοίγω και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο και καλύπτω τα υλικά. Ενώνω τα δύο φύλλα στην περιφέρεια ώστε να «σφραγγίσω» τις πένες. Με ένα μαχαίρι κάνω ένα σταυρό στο κέντρο της ζύμης, ώστε να μπορεί να φεύγει από εκεί ο ατμός κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Σε ένα μπολάκι χτυπάω τα υλικά της επιφάνεια και αλείφω την πίτα. Ψήνω στο φούρνο για 40-45 λεπτά.

Keywords: λουκάνικο,χωριάτικο,και,τσένταρ

Σας ευχαριστώ!