Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Πιπεριές κέρατο τουρσί

Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method ,
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 25 λεπ Total Time: 55 λεπτά.
Υλικά
 • 2 κιλά πιπεριές κέρατο
 • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
 • 2 φύλλα δάφνης, σπασμένα σε μικρότερα κομμάτια
 • 2 κουτ. σούπας αλάτι χονδρό + αρκετό ακόμα ψιλό, για την άλμη
 • 2 – 3 καρφάκια γαρίφαλο
 • 1 κουτ. γλυκού ολόκληροι κόκκοι μαύρο πιπέρι
 • 3 σκελίδες σκόρδου, κομμένες σε φετάκια
 • 2 – 3 αποξηραμένες πιπερίτσες τσίλι (αν θέλετε)
Εκτέλεση
 1. Πλένω καλά τις πιπεριές, τις σκουπίζω σχολαστικά και με ένα μαχαιράκι κόβω και πετάω τα κοτσάνια τους. Τις χαράζω κατά μήκος βαθιά (χωρίς να τις κόψω στη μέση) και αφαιρώ τα σπόρια τους.

 2. Βάζω να βράσει άφθονο, ελαφρώς αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και, μόλις κοχλάσει ρίχνω τις πιπεριές σε δύο-τρεις δόσεις και τις ζεματίζω για 2 - 3 λεπτά από τη στιγμή που θα ξαναπάρει βράση το νερό. Στραγγίζω καλά κάθε δόση. Κρατάω κατά μέρος 1 λίτρο από το νερό που τις ζεμάτισα και πετάω το υπόλοιπο.

 3. Στο 1 λίτρο νερό που έμεινε ρίχνω τη ζάχαρη, τις δάφνες, το χονδρό αλάτι, τα γαρίφαλα και τα πιπέρια και αφήνω να πάρουν μαζί μια βράση. Αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω το μείγμα να γίνει χλιαρό.

 4. Φτιάχνω μια άρμη
 5. Βάζω να βράσει άφθονο νερό για 20 λεπτά και το αφήνω να κρυώσει και να γίνει χλιαρό. Εκεί προσθέτω σταδιακά ψιλό αλάτι και ανακατεύω, μέχρι να διαλυθεί. Η άρμη είναι έτοιμη όταν ρίξω μέσα ένα ωμό αυγό (καθαρό και καλά πλυμένο) και αυτό παραμείνει κάτω ακριβώς από την επιφάνεια του νερού, αφήνοντας να εξέχει μόνο μια μύτη με διάμετρο όσο ένα νόμισμα (π.χ. 1 ευρώ). Γι’ αυτό ρίχνω το αλάτι σταδιακά, ανακατεύω για να διαλυθεί και κάθε τόσο βάζω το αυγό για να ελέγξω την άρμη.

 6. Αποστειρώνω μερικά γυάλινα βάζα και, όσο είναι ακόμα καυτά, μοιράζω εκεί τα σκόρδα και τις πιπερίτσες τσίλι. Μοιράζω στα βάζα το χλιαρό νερό με τα μπαχαρικά, χωρίς να το σουρώσω και, επειδή το νερό αυτό δεν θα καλύψει τα υλικά, συμπληρώνω με την άρμη που έφτιαξα, μέχρι να καλύψει καλά τις πιπεριές κατά 1½ εκ. Κλείνω τα βάζα και φυλάω το τουρσί σε μέρος σκοτεινό και δροσερό. Διατηρείται στο ίδιο μέρος ακόμα και μετά το άνοιγμα.

Keywords: πιπεριες κέρατο

Σας ευχαριστώ!