Βράζω τα ζυμαρικά για 2 λεπτά λιγότερο από που αναγράφεται στη συσκευασία. Τα στραγγίζω και τα διατηρώ ζεστά. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, κατά προτίμηση αντικολλητική, ζεσταίνω το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και ρίχνω πασπαλιστά το αλεύρι. Το καβουρδίζω για 2 - 3 λεπτά και ανακατεύω διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αποκτήσει καστανό χρώμα και να σκορπίσει το άρωμά του. Προσθέτω σταδιακά το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας ασταμάτητα, μέχρι να διαλυθούν τα κομπαλάκια που θα σχηματιστούν.
DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης (οι πένες ριγέ ολικής) παρέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμινών της ομάδας Β, οι οποίες ενδυναμώνουν το νευρικό σύστημα και ενισχύουν το μεταβολισμό. Ταυτόχρονα, παρουσιάζουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη γεγονός που σημαίνει ότι προκαλούν ήπια αύξηση του σακχάρου στο αίμα (χωρίς απότομες αυξομειώσεις γλυκόζης) και επομένως συμπεριφέρονται πολύ καλύτερα, από τα λευκά ζυμαρικά, κατά το μεταβολισμό τους. Η υπέροχη αυτή συνταγή της Ντίνας, προσφέρει ένα επιπλέον πλούσιο κοκτέιλ βιταμινών και μετάλλων που σχετίζονται με την καλή οστική υγεία και τη θωράκιση του ανοσοποιητικού. Η παρουσία του βουτύρου και των τριών τυριών απογειώνει όχι μόνο γευστικά τη συνταγή, αλλά και θρεπτικά με δεδομένη την πολύ υψηλή περιεκτικότητα τους στη ζωτική για το ανοσοποιητικό βιταμίνη D, σε βιταμίνη Α για πιο υγιές δέρμα και μαλλιά και βέβαια σε ασβέστιο για ισχυρά οστά. Ο συνδυασμός του ασβεστίου με τη βιταμίνη D αποτρέπει από τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης και παράλληλα συμβάλει στην ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού, γεγονός που έχουμε τόσο πολύ ανάγκη ιδιαίτερα σήμερα λόγω του απειλητικού κορωνoϊού.
Σας ευχαριστώ!