Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Πατάτες στιφάδο στη γάστρα με μυρωδικά

Πατάτες στιφάδο στη γάστρα με μυρωδικά
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 45 λεπ Cook Time: 50 λεπ Total Time: 1 ώρα 35 λεπτά.
Servings 4
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
  • 2½ κιλά πατατούλες μικρές, για φούρνο, κατά προτίμηση βιολογικές, καλά πλυμένες, με τη φλούδας τους (ή μεγαλύτερες, σε όσο πιο μικρό μέγεθος βρούμε)
  • 300 γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο, καθαρισμένα και ολόκληρα
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού πολτοποιημένες λιαστές ντομάτες σε λάδι, καλά στραγγισμένες (ή 1½ φλιτζ. τσαγιού έτοιμη πάστα λιαστής ντομάτας)
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών
  • 1 γεμάτη κουτ. σούπας δεντρολίβανο (ξερό και τριμμένο ή φρέσκο και ψιλοκομμένο)
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
  • ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος μαϊντανός (τα φύλλα)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Βάζω τις πατατούλες σε μια φαρδιά κατσαρόλα, τις καλύπτω καλά με κρύο νερό, ρίχνω αλάτι και ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρει βράση το νερό. Χαμηλώνω ελαφρώς τη φωτιά, μαγειρεύω για 10 - 12 λεπτά και αποσύρω από τη φωτιά. Στραγγίζω τις πατάτες. Αν είναι συμβατικής καλλιέργειας τις ξεφλουδίζω και, αν είναι μεγάλες, τις κόβω κυδωνάτες. Τις αφήνω στην άκρη.

  2. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζω τα κρεμμυδάκια για στιφάδο και προσθέτω νερό μέχρι που σχεδόν να τα καλύψει. Αφήνω τα κρεμμυδάκια να πάρουν μια βράση σε μέτρια φωτιά και προσθέτω το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τον πολτό από τις λιαστές ντομάτες, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύω για 15 - 20 λεπτά, μέχρι να σωθεί το νερό και αποσύρω από τη φωτιά.

  3. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Βάζω τις στραγγισμένες πατάτες και το μείγμα των κρεμμυδιών σε μια μέτρια γάστρα (ή σε ένα βαθύ πυρίμαχο ταψί), προσθέτω το ζωμό, το δεντρολίβανο, τη ρίγανη και το μπαχάρι και ανακατεύω με προσοχή.

  4. Κλείνω τη γάστρα με το καπάκι της ή σκεπάζω καλά το ταψί πρώτα με ένα κομμάτι λαδόκολλας και από πάνω σφικτά με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Ψήνω το φαγητό για 45  - 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά. Προσθέτω τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρω το φαγητό ζεστό ή κρύο.

Keywords: πατατες στιφαδο γαστρα μυρωδικα

Σας ευχαριστώ!