Print Options:

Πατάτες ντοφινουά (dauphinoise) με μοσχαρίσιο σπεκ

Πατάτες ντοφινουά (dauphinoise)
Cooking Method
Cuisine
Time
Prep Time: 10 mins Cook Time: 1 hr Total Time: 1 hr 10 mins
Cooking Temp 200  °C
Servings 4
Υλικά
  • 1½ κιλό πατάτες
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε στρογγυλές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 100 γρ. σπεκ μαύρου χοίρου, ΜΠΟΥΜΠΑΣ
  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 200 ml ζωμό λαχανικών, καυτό
  • 80 γρ. κίτρινο τυρί, τριμμένο
  • 2 φύλλα δάφνη
  • 6-8 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
  • 50 γρ. βούτυρο
  • Μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C αερόθερμο. Βουτυρώνω ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 32-34 εκ. με τα 30 γρ. από το βούτυρο και ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο.

  2. Καθαρίζω τις πατάτες και τις κόβω σε λεπτές φέτες με το μαντολίνο. Βάζω τις φέτες μαζί με το κρεμμύδι σε ένα μπολ και τις αλατοπιπερώνω και πασπαλίζω με φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο. Ρίχνω την κρέμα γάλακτος, το σκόρδο, το θυμάρι, τη δάφνη και τα 20 γρ. από το βούτυρο. Φορώντας γάντια, ανακατεύω απαλά τις πατάτες και τα κρεμμύδια και κατόπιν τα στρώνω στο σκεύος σε σειρές, απλώνοντας ενδιάμεσα τις φέτες σπεκ. Προσθέτω όση κρέμα έχει απομείνει στο μπολ και ρίχνω τον καυτό ζωμό στην άκρη του σκεύους (όχι επάνω στις πατάτες) και πασπαλίζω με το τυρί.

  3. Πατάτες ντοφινουά (dauphinoise)

    Ψήνω για 1 ώρα. Αν δω ότι έχει πάρει πολύ χρώμα, σκεπάζω με λαδόκολα και συνεχίζω το ψήσιμο μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.

Σας ευχαριστώ!