Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Παστίτσιο με μανιτάρια και κρέμα γιαουρτιού

Παστίτσιο με μανιτάρια και κρέμα γιαουρτιού
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 1 ώρα Cook Time: 45 λεπ Total Time: 1 ώρα 45 λεπτά.
Servings 6
Υλικά
    Για τα ζυμαρικά
  • 500 γρ. μακαρόνια χοντρά ΗΛΙΟΣ
  • 150 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο + 50 γρ. επιπλέον
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο ελαιόλαδο για το ψήσιμο
  • Για τα μανιτάρια
  • 1 κιλό μανιτάρια διάφορα (ασπρομανίταρα, πορτομπέλο, πλευρώτους…) ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλη πιπεριά πράσινη, ψιλοκομμένη
  • 1 μεγάλη πιπεριά κόκκινη, ψιλοκομμένη
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. τριμμένη ντομάτα
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml γλυκό, σαμιώτικο κρασί
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
  • 1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • τα φύλλα από 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για την κρέμα
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 800 ml γάλα, χλιαρό
  • 2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 50 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Για τα μανιτάρια
  1. Βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και ρίχνω το κρεμμύδι και τις πιπεριές. Αλατίζω και σοτάρω για 2 λεπτά. Προσθέτω τα μανιτάρια και συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να στεγνώσουν. Σβήνω με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτω την τριμμένη ντομάτα, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύω για 10 λεπτά και αποσύρω από τη φωτιά. Αφήνω το μείγμα να μισοκρυώσει και προσθέτω τα αυγά, το κεφαλοτύρι και το μαϊντανό. Ανακατεύω καλά.

  2. Για την κρέμα
  3. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω το βούτυρο να λιώσει. Προσθέτω το αλεύρι και ανακατεύω για 2-3 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστεί και να σκορπίσει ένα ευχάριστο άρωμα. Προσθέτω σταδιακά το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας ασταμάτητα με το σύρμα ή με μια ξύλινη κουτάλα, για να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια και το μείγμα να γίνει λείο. Χαμηλώνω τη φωτιά και μαγειρεύω τη μπεσαμέλ για λίγα λεπτά, μέχρι να δέσει καλά. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και στη συνέχεια ρίχνω τα χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας καλά για να ενωθούν στο μείγμα.  Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το κεφαλοτύρι και το γιαούρτι. Ανακατεύω καλά.

  4. Για τα ζυμαρικά και τη συναρμολόγηση
  5. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C αερόθερμο.
    Σε μια κατσαρόλα βάζω να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό. Ρίχνω τα μακαρόνια και τα βράζω για 2-3 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Αδειάζω τα μακαρόνια σε ένα μεγάλο σουρωτήρι να στραγγίξουν. Τα επαναφέρω στην κατσαρόλα, προσθέτω τα 150 γρ. κεφαλοτύρι και ανακατεύω καλά.

  6. Ρίχνω στο μείγμα των μανιταριών, 3 κουταλιές της σούπας από την κρέμα γιαουρτιού και ανακατεύω.

  7. Πασπαλίζω ένα μέτριο, βαθύ ταψί με τα 50 γρ. κεφαλοτύρι. Αδειάζω τα μισά μακαρόνια και τα στρώνω για να καλύψουν όλο τον πάτο του ταψιού. Σκορπίζω τη σάλτσα μανιταριών και ισιώνω με ένα κουτάλι. Στρώνω τα υπόλοιπα μακαρόνια για να καλύψω τη σάλτσα και τέλος, καλύπτω με την μπεσαμέλ.

  8. Ψήνω το παστίτσιο για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει όμορφα η μπεσαμέλ. Το αφήνω να κρυώσει λίγο, κόβω σε κομμάτια και σερβίρω.

Keywords: παστίτσιο με μανιτάρια,κρέμα γιαουρτιού

Σας ευχαριστώ!