Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας

Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 20 λεπ Cook Time: 45 λεπ Total Time: 1 ώρα 5 λεπτά.
Servings 10
Υλικά
  • 400 γρ. κουβερτούρα 52% κακάο, τριμμένη στη χονδρή πλευρά του τρίφτη
  • 600 γρ. νερό
  • 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 90 γρ. ελαιόλαδο (ή ένα σπορέλαιο)
  • 65 γρ. κακάο, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού ξίδι (με απαλή γεύση, όχι δυνατό)
  • 8 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτάκι σκόνη βανίλιας
  • 100 γρ. τριμμένα φουντούκια (τα τρίβετε στο μούλτι)
  • ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
  1. Λιώνω την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, δηλαδή μέσα σε ένα ανοξείδωτο μπολ, στερεωμένο στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό. Αποσύρω από τη φωτιά.
    Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Βουτυρώνω ελαφρώς μια μέτρια στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση.

  2. Σε ένα μπολ βάζω το νερό, το αλεύρι, το λάδι, το κακάο, το ξίδι, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και τα χτυπάω καλά με το μίξερ χειρός, μέχρι να φτιάξω ένα αφράτο και λείο μείγμα. Προσθέτω τη λιωμένη κουβερτούρα και χτυπάω για λίγο ακόμα, μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα. Τέλος, ρίχνω τα τριμμένα φουντούκια και χτυπάω καλά, μέχρι να ενωθούν στο μείγμα.

  3. Αδειάζω το μείγμα στη φόρμα και τη βάζω στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ψήνω το κέικ για 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει καλά. Το αφήνω να κρυώσει στη φόρμα για 5 λεπτά, το ξεφορμάρω και το αφήνω να κρυώσει εντελώς επάνω σε μια σχάρα. Το πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και σερβίρω.

Keywords: νηστίσιμο κέικ σοκολάτας

Σας ευχαριστώ!