Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Μπισκότα χριστουγεννιάτικα με τζίντζερ και μπαχαρικά

Μπισκότα χριστουγεννιάτικα με τζίντζερ και μπαχαρικά
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 10 λεπ Rest Time: 4 ώρα Total Time: 4 ώρες 40 λεπτά.
Servings 15
Υλικά
  • 360 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης, ΜΥΛΟΙ ΔΑΚΟΥ
  • 2 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
  • ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σκόνη
  • 170 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 120 ml μελάσα
  • 1 αυγό
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Για το γλάσο και τη διακόσμηση
  • 40 γρ. παστεριωμένο ασπράδι αυγού (θα το βρείτε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
  • 350 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
  • 2-3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • ½ κουτ. γλυκού κρεμόριο (θα το βρείτε στο ράφι με τα είδη ζαχαροπλαστικής)
  • 1 κουτάκι βανίλια, σκόνη
  • Χρωματιστή τρούφα ή χρωματιστό ινδοκάρυδο
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζω το αλεύρι, το τζίντζερ, την κανέλα, τη σόδα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι.

  2. Βάζω στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη κρέμα. Προσθέτω την μελάσα, το αυγό και τη βανίλια και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Τέλος, προσθέτω τα στεγνά υλικά και ζυμώνω με τα χέρια μου μέχρι να ενωθούν σε μια απαλή ζύμη. Τυλίγω τη ζύμη σε μεμβράνη και την βάζω στο ψυγείο τουλάχιστον 4 ώρες (το καλύτερο να το αφήσετε για 1 νύχτα στο ψυγείο). Είναι πολύ σημαντικό να παγώσει η ζύμη γιατί λιώνει πολύ εύκολα και δεν θα μπορέσετε να «κόψετε» τα μπισκότα.

  3. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. Τοποθετώ τη ζύμη ανάμεσα σε δύο φύλλα αντικολλητικό χαρτί και ανοίγω σε λεπτό φύλλο, πάχους 0,5 εκ. Χρησιμοποιώ χριστουγεννιάτικα κουπάτ και κόβω τα μπισκότα. Αφαιρώ τη ζύμη που περισσεύει και μεταφέρω τα μπισκότα μαζί με το αντικολλητικό χαρτί σε μια λαμαρίνα του φούρνου. Ψήνω τα μπισκότα για 10 λεπτά. Αποσύρω από το φούρνο και τα μεταφέρω σε σχάρα να κρυώσουν καλά.

  4. Για την διακόσμηση
  5. Βάζω στον κάδο του μίξερ την άχνη, το ασπράδι αυγού, τη βανίλια και το κρεμόριο και χτυπάω με το σύρμα προσθέτοντας σταδιακά και σε μικρές δόσεις το χυμό λεμονιού μέχρι να δημιουργηθεί ένα γλάσο όχι πολύ ρευστό. Η ποσότητα χυμού που θα προσθέσω εξαρτάται από την υγρασία που υπάρχει. Πρέπει να γίνει «στέκεται» επάνω στα μπισκότα και να μην τρέχει.

  6. Βάζω το γλάσο σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με ψιλή μυτούλα και διακοσμώ τα μπισκότα. Πασπαλίζω με λίγη τρούφα ή ινδοκάρυδο.

Keywords: μπισκότα χριστουγεννιάτικα με τζίντζερ,μπαχαρικά

Σας ευχαριστώ!