Print Options:

Μουστοκούλουρα μαλακά

Μουστοκούλουρα μαλακά
Ratings 4 from 1 votes
Cooking Method
Δυσκολία Beginner
Time
Prep Time: 30 mins Cook Time: 20 mins Total Time: 50 mins
Servings 30
Best Season Suitable throughout the year
Υλικά
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. μούστο
  • 200 γρ. ηλιέλαιο (ή ελαφρύ ελαιόλαδο)
  • 400 γρ. νερό
  • 15 γρ. σόδα (σκόνη)
  • 15 γρ. αμμωνία*
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα (σκόνη)
  • ½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο (σκόνη)
  • 1.000-1.200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
  1. blankΣε μια λεκάνη (ή σε ένα μεγάλο μπολ) βάζω τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο, το νερό και τον μούστο και χτυπάω καλά ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτω τη σόδα και την αμμωνία και ανακατεύω μέχρι να διαλυθούν καλά.
  2. blank

    Ρίχνω την κανέλα και το γαρύφαλλο και αρχίζω να προσθέτω σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να φτιάξω μια ζύμη μαλακή, ελαστική με λαδωμένη υφή.
    Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.

  3. blank

    Το κόβω σε κομμάτια με βάρος περίπου 50 γρ. και τα πλάθω σε χονδρά στρογγυλά κουλούρια, δηλαδή στο κλασικό σχήμα του μουστοκούλουρου.

  4. Στρώνω ένα μεγάλο ταψί (ή μια λαμαρίνα φούρνου) με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αραδιάζω εκεί τα μουστοκούλουρα, αφήνοντας μεταξύ τους περίπου 2 εκ. απόσταση. Σκεπάζω το ταψί με ένα άλλο ταψί (χωρίς να ακουμπά στα κουλούρια) και το βάζω στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ψήνω τα μουστοκούλουρα για 15 – 20 λεπτά και τα αφήνω να κρυώσουν επάνω σε μια σχάρα.
Note

*Τα μαλακά μουστοκούλουρα, όπως και τα πασχαλινά περιέχουν αμμωνία. Ένα υλικό αρκετά έντονο σε μυρωδιά. Όσο τα κουλούρια είναι ζεστά, η μυρωδιά της αμμωνία είναι αρκετά εμφανής. Μόλις κρυώσουν εξαφανίζεται. Αν έχετε πρόβλημα με την ποσότητα, μπορείτε να μειώσετε την αμμωνία σε 10 γρ., αλλά και πάλι θα μυρίζουν όσο είναι ζεστά.

Keywords: μουστοκούλουρα
Οnline: https://dinanikolaou.gr/recipe/moustokouloura-malaka/

Σας ευχαριστώ!