Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Μοσχαρίσιο φιλέτο Σατομπριάν με σάλτσα μουστάρδας

Μοσχαρίσιο φιλέτο Σατομπριάν με σάλτσα μουστάρδας
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Cuisine
Χρόνος
Prep Time: 15 λεπ Cook Time: 10 λεπ Total Time: 25 λεπτά.
Servings 4
Υλικά
    Για το φιλέτο
  • 2 σατομπριάν (ζητήστε από τον κρεοπώλη να σας κόψει 2 χονδρές φέτες από την κεφαλή ή το κέντρο του μοσχαρίσιου φιλέτου, βάρους 350 γρ. περίπου η καθεμία ή 4 λεπτότερες, από το ίδιο μέρος)
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 γεμάτη κουτ. σούπας αγελαδινό βούτυρο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη σάλτσα
  • 4 φρέσκες καυτερές πιπερίτσες τσίλι ή άλλες λιγότερο ή περισσότερες καυτερές πιπερίτσες που σας αρέσουν, καθαρισμένες από σπόρια και κοτσανάκια
  • 200 γρ. μαγιονέζα
  • 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα Ντιζόν
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ ψιλοκομμένα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Για τη σάλτσα
  1. Για να ετοιμάσω τις πιπερίτσες φοράω πάντα γάντια κουζίνας ή λάτεξ για να μην ερεθιστεί το δέρμα μου. Ψιλοκόβω τη 1 καυτερή πιπερίτσα και την αφήνω κατά μέρος. Χονδροκόβω τις υπόλοιπες πιπερίτσες και τις ρίχνω στον κάδο του μπλέντερ. Προσθέτω τη μαγιονέζα, το γιαούρτι, τη μουστάρδα και το ελαιόλαδο και χτυπάω καλά τα υλικά, για περίπου 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να φτιάξω μια κρεμώδη, πυκνόρρευστη σάλτσα.

  2. Τη μεταφέρω σε ένα μέτριο μπολ, προσθέτω τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά. Σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και βάζω τη σάλτσα στο ψυγείο, μέχρι να τη σερβίρω.

  3. Για το φιλέτο
  4. Αλατοπιπερώνω τις φέτες του φιλέτου και από τις δύο πλευρές. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, κατά προτίμηση με ραβδωτό πυθμένα, ζεσταίνω το ελαιόλαδο και το βούτυρο, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψουν καλά. Βάζω στο σκεύος τις φέτες σατομπριάν και τις ψήνω για 2 - 4 λεπτά (για ελαφρύ προς μέτριο ψήσιμο), χωρίς να τις γυρίσω, ώστε να αποκτήσουν τις ωραίες σκουρόχρωμες ραβδώσεις του τηγανιού. Τις γυρίζω με προσοχή με μια ξύλινη σπάτουλα και τις ψήνω για άλλα 2 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και η άλλη πλευρά. Αν τις θέλω καλοψημένες παρατείνω το ψήσιμο για 1 - 2 λεπτά ακόμα, από κάθε πλευρά.

  5. Τις αφήνω να «ξεκουραστούν» για 4 - 5 λεπτά και τις μοιράζω σε πιάτα. Βάζω από 1 - 2 κουτ. σούπας σάλτσα σε κάθε μερίδα και σερβίρω αμέσως.

Keywords: μοσχαρίσιο φιλέτο σατομπριάν με σάλτσα μουστάρδας

Σας ευχαριστώ!